Eşek sırtında güneş enerjisi!

Eşek sırtında güneş enerjisi!

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile protokol yapan Sergün Güneş Enerji Sistemleri, kırsal bölgede faaliyet gösteren, yolu bile olmayan üreticiler için, eşek sırtında bile taşınabilecek, elektrik enerjisi üreten 'tak çalıştır' solar p

Son 6 yıllık dönemde güneşle su ısıtma sistemlerine ek olarak güneşle elektrik üretme sistemleri üzerine çalışan Sergün Güneş Enerji Sistemleri, 2013 Ekim ayında İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in talebi üzerine, taşınabilir ve tak çalıştır solar paketler tasarlayarak, özellikle kırsal kesimde yaşayanlara hizmet vermeye başladı.

Projeyle ilgili konuşan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, “Üyelerimizin çoğunluğu ve çalışanları çok zor şartlarda yaşıyor, gündemden uzak ve dünyada olup biteni geç öğreniyorlar. İletişim kurabilmek için haftada bir şehre inip telefon bataryalarını şarj ediyorlar. Cebinde 20 bataryayla gezen üyelerimiz var. Sayalarında lüks lambasıyla aydınlatma yapıyorlar. Haftada 2 piknik tüpü tüketiyorlar ortalama aylık aydınlatma maliyetleri 100 TL civarı onu da ancak bulundukları yeri aydınlatabiliyorlar. Sergün ile yaptığımız protokol doğrultusunda üyelerimiz artık nitelikli Solar Paketlere sahip oluyorlar. Sayaları ve çiftlikleri artık ışıl ışıl. Televizyon ve İnternet sayesinde artık dünyadan anında haberdar oluyorlar ve koyun keçi yetiştiriciliğiyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Burada amaç Kırdaki insanı Kırda tutmak ve onların bilinçli birer Türk İnsanı olmalarını sağlamak" dedi.

21. Yüzyıl Türkiyesi'nde elektriği gerektiği durumlarda eşekle taşıdıklarını vurgulayan Sergün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel ise "1984 den beri tüketicilerimize fayda ve hayatlarına kolaylık sağlayan ürünler sunduk. Sayın Türer'in isteği üzerine portatif solar paketler geliştirdik. Onların işi, ihtiyaç ve tüketimleri doğrultusunda Çoban Çantası, Göçer Paket, Çiftlik Seti gibi isimler verdik. Maalesef Türkiye'de çoban barınaklarının yaşam şartları düşük, teknolojiden uzak. Bazı durumlarda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için eşekleri yük aracı olarak kullanıyoruz. Solar paketleri kurduğumuz yerlerin bazılarında elektrikle ilk defa tanışan vatandaşlarımız var. Solar paketleri kullanmaya başlayan çobanlarımız sık sık arayarak bize dua edip teşekkürlerini sunuyorlar" diye konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.