Esed rejimi vurmaya devam ediyor

Esed rejimi vurmaya devam ediyor

BMGK'nın Suriye'deki sivilleri korumak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla 6 ay arayla çıkardığı kararlara rağmen bu süre içinde rejim tarafından 9 bin 427 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, rejimin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce (BMGK) 6 ay önce çıkarılan 2139 ve 14 Temmuz'da çıkardığı 2165 sayılı kararlara rağmen 9 bin 427 kişiyi öldürdüğünü, insani yardım girişi sağlanamaması sebebiyle bunlardan 58'inin açlıktan öldüğü kaydedildi.
 
Raporda, 22 Şubat ve 14 Temmuz tarihleri arasında bin 138'i çocuk, 965'i kadın, 924'ü de alıkonuldukları merkezlerde işkenceyle öldürülenlerle birlikte yaklaşık  9 bin 427 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
 
İlk kararın alındığı tarihe işaret edilen raporda şu ifadelere yer verildi:
 
"Kararın büyük bir sevinçle karşılanmasının ardından çok kısa bir süre sonra hayal kırıklığı kendisini gösterdi. Kararın ardından Suriye rejimi korkunç suçlarına devam etti. BMGK gıda yardımlarını ulaştıramadığı gibi ek bir adım atmaktan da aciz kaldı. Bağımsız ve milli bir insan hakları örgütü olarak biz Esed rejiminin, BMGK'nın kararlarını hafife almasına alıştık." 
 
Raporda ayrıca Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan'ın,"Yardımların yüzde 90'ı Suriye rejimini destekleyen ve iyi durumdaki insanlara dağıtıldı. BM şu ana kadar söz konusu duruma ilişkin bir soruşturma yapmadı" şeklindeki ifadelerine de yer verildi.
 
SNHR raporunda BMGK'dan sorunu tedavi değil, kökünden halledebilmek için çözümler üretmesini talep ederek, "Vahşi ve meşruiyetini yitirmiş rejimden sivil insanları koruma sorumluluğu BMGK'dadır"  denildi.
 
Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Esed rejiminin rızası aranmaksızın BM gözetiminde insani yardım geçirilmesini öngören 2165 sayılı karar 14 Temmuz'da, Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını, sivillere yönelik saldırıların bir an önce durdurulmasını içeren 2139 sayılı karar da oy birliğiyle 22 Şubat'ta kabul etmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.