Esed rejimi bu bombayı ilk kez kullandı

Esed rejimi bu bombayı ilk kez kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye hükümetinin iç savaşta ilk kez tahrip gücü çok yüksek misket bombası kullanmaya başladığı uyarısında bulundu.

Merkezi New York'ta bulunan örgüt tarafından yapılan açıklamada, söz konusu bombaların çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine ya da yaralanmasına neden olduğu belirtildi.
Açıklamada, 12 ve 13 Şubat'ta Hama'nın kuzeyindeki Kefer Zeyte kentine düzenlenen, iki kişinin ölümüne ve 10 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırılarda hükümet güçlerinin çok güçlü misket bombaları kullandıklarına dair kanıtlar bulunduğuna dikkati çekildi.
Suriye hükümeti, 2011'de başlayan iç savaşta ilk kez tahrip gücü çok yüksek misket bombası kullanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Silah Bölümü Direktörü Steve Goose, "Suriye hükümeti güçlerinin, hala kendi halkı üzerinde üretimi ve kullanımı yasaklanan patlayıcıları kullanması dehşet verici. Bu bombalar, hem sivillerin ölümüne neden oluyor hem de gelecek nesiller için büyük bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Örgüt, Kefer Zeyte kentindeki saldırıda kullanılan bomba kalıntılarını gösteren fotoğrafların yerel eylemciler tarafından kendilerine gönderildiğini belirtti. Fotoğraflarda 1991 Sovyetler Birliği yapımı 9M55K roketin motoru, kargo bölümü ve ön kısmının yanı sıra silindir 9N235 anti-personel patlayıcı parçaları da görülüyor.

Eylemciler, örgüt yetkililerine bölgede patlamamış 20 bomba bulduklarını söyledi.
Misket bombalarının üretimi, kullanımı ve depolanmasını yasaklayan anlaşma, 2008'de 113 ülke tarafından imzalanmıştı. Anlaşmanın 2010 yılında uluslararası hukukun bağlayıcı bir parçası haline gelmesinden bu yana bu patlayıcılar, sadece Suriye, Libya ve Tayland'da kullanılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.