Esed, mahalleleri haritadan siliyor

Esed, mahalleleri haritadan siliyor

Suriye’deki iç savaşta şehirler ve kasabalar harabeye döndü. Ancak muhalif bölgelerde cezalandırma amaçlı toplu yıkım yapıldığı ilk kez belgeleriyle ortaya kondu.

Suriye’de kendini halkının üzerine kimyasal bomba atan, sistematik işkence yapan, açlığı bir silah olarak kullanan Esed rejiminin yeni bir kirli savaş taktiği ortaya çıktı.

Rejimin, muhaliflerin kontrolüne geçen bölgelerde halkı toplu cezalandırmak için binlerce binayı yerle bir ettiği tespit edildi. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) dün açıkladığı rapora göre başkent Şam’daki beş mahalle ile ülkenin dördüncü büyük şehri Hama’daki iki bölgede evler ve apartmanlar, buldozerler veya patlayıcılarla sistematik bir şekilde yıkıldı. Bunun sonucunda binlerce aile yuvasını kaybetti. Örgütün ulaştığı görgü tanıkları, askerlerin bazen çok az önceden haberdar edip bazen de hiç uyarı yapmadan evleri yıktığını, eşyalarını almaya dahi fırsat tanınmadığını dile getiriyor.

HRW’nin raporu, Şam’daki Kabun, Tadamun, Berze, Mezze, Harran el Avamid ile Hama’da Vadi el Cuz ve Meşa el Erbain mahallelerinde 200 futbol sahasına eşdeğer olan 145 hektar yerleşim biriminin yerle bir edildiğini ortaya koyuyor. Rapor, uydu görüntüleri, evleri yıkılan Suriyeliler ve internette yer alan videolara dayanıyor. Örgütün hazırladığı 38 sayfalık raporda, Temmuz 2012 ile Temmuz 2013 arasında yıkım yapılan bölgelerin önceki ve son halini gösteren fotoğraflar, yıkımın boyutunu gözler önüne seriyor. Ülkede üç yıla yakın bir süredir devam eden savaşta şehirler ve kasabalar harabeye döndü. Ancak muhaliflere destek veren bölgelerde cezalandırma ya da yıldırma amaçlı toplu yıkımın yapıldığı ilk kez belgeleriyle ortaya çıkarılıyor.

Suriye rejimi, ‘yasa dışı inşa edilen binaların yıkılmasını hedefleyen bir şehir planlaması’nı uyguladıklarını savunuyor. Ancak HRW, yıkımların muhalif savaşçıların söz konusu bölgelerden çekilmesinin ardından yapıldığına dikkat çekiyor. Yıkımın askeri birimler tarafından gerçekleştirildiğini ve hükümet destekçisi bölgelerde böyle bir kontrollü yıkımın olmadığını vurguluyor. Yıkımların uluslararası hukukun ihlali ve savaş suçu olduğu ifade eden HRW, BM Güvenlik Konseyi’nin bu durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmesini talep etti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.