Esed Açlıkla vuruyor

Esed Açlıkla vuruyor

Suriye'deki savaşta varil bombalarından kurtulabilen siviller bu kez kuşatma altında can veriyor.

BM'nin son raporu, muhaliflerin denetimindeki bölgelere gıda erişimini engelleyen Esed rejiminin, açlığı savaş silahı olarak kullandığına dikkat çekiyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejimine karşı başlayan barışçıl protesto gösterilerinin ordunun sert müdahalesi ile birlikte kanlı bir iç savaşa dönüşmesinin üzerinden 3 yılı aşkın bir süre geçti. 150 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine, milyonlarca kişinin evlerini terk edip komşu ülkelere sığınmasına neden olan savaş uluslararası kamuoyunun ilgisizliğinin gölgesinde sürüyor. Dünya gündemindeki önemini her geçen gün yitiren Suriye'deki çatışmalarda her dakika en az bir kişi hayatını kaybederken, Esed rejimi bir yandan da açlığı en güçlü silah olarak kullanıyor. Amerikan Foreing Policy dergisinin yayımladığı Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, muhaliflerin denetimindeki bölgelere gıda erişimini engelleyen Esed rejimi, sivilleri kansız bir silah olan 'açlık'la öldürüyor.

9 MİLYON KİŞİ YARDIM BEKLİYOR

Bir yandan kısmen de olsa BM'nin gözetimindeki yardımların Suriye içindeki sivillere ulaşmasına ve bazı muhalif bölgelerdeki vatandaşların rejim denetimindeki bölgelere geçişine izin veren rejimin diğer taraftan kendi halkını açlıkla öldürmesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz şubat ayında BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen tasarının ardından Suriye'de BM tarafından yardım ulaştırılan kişi sayısının 4.1 milyona ulaştığı belirtilirken, insani yardıma muhtaç 9.3 milyon kişinin acil yardım bekliyor olması ise trajedinin boyutunu gözler önüne seriyor. Raporda, bazı bölgelerde muhaliflerin de yardıma engel olduğuna dair iddialar yer alıyor. Foreign Policy'ye konuşan Suriye Koalisyonu sözcüsü, BM raporunun 'şok edici' olduğunu söylerken, Esed rejiminin insani yardımın büyük çoğunluğunun halka ulaştırılmasını engellediğini de vurguladı.

Ekmek bulamayınca ot kaynatıyorlar

Savaş nedeniyle çocuklar ağır travma yaşarken, 13 aydır ekmek bulamadıklarını söyleyen Suriyeli kadınlar, kaynatılmış ot yemek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Üç yılda 15 bin çocuk öldürüldü

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan savaşta bugüne kadar 93'ü rejim hapishanelerinde işkence altında olmak üzere, 14 bin 629 çocuk hayatını kaybetti. Diğer taraftan savaşta 22 bin kişinin hayatını kaybettiği Humus'un muhaliflerin kontrolü altındaki 13 semti Esed rejimi tarafından kuşatma altında tutuluyor. Bu semtlerde yaşayan az sayıda kişi de açlık ve tıbbi yetersizliğe maruz kalıyor.

Varil bombalarının hedefi masum siviller

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün yayımladığı raporda, 22 Şubat'tan bu yana Suriye'de varil bombalarıyla düzenlenen saldırılarda yüzde 96'sı siviller olmak üzere 252'si çocuk, 137'si kadın 920 sivilin hayatını kaybettiği, 29 muhalifin de öldürüldüğü belirtildi. Raporda 541 kişinin Halep ve kırsalında düzenlenen saldırılarda öldürüldüğü ve bunlardan yüzde 99'unun sivil olduğu ifade edildi. Halep'teki saldırılarda hayatını kaybedenlerin 163'ü çocuk, 69'u kadın ve 4'ünün sivil savunma ekibi çalışanı olduğuna işaret edilen raporda, öldürülenlerden sadece 3'ünün silahlı direnişçi olduğu kaydedildi. BM Güvenlik Konseyi, üyeler arasında uzun süre devam eden müzakerelerin ardından nadir görülen bir konsensüsle 22 Şubat 2014'te kabul edilen 2139 sayılı kararda, Suriye'deki taraflardan insani yardım ulaştırılmasına izin vermelerini, kentlerdeki kuşatmaları kaldırmalarını ve ayrım gözetmeden yapılan hava saldırılarını sonlandırmalarını istemişti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.