Esafed Mali'de 10 bin katarakt ameliyatı yapacak

Esafed Mali'de 10 bin katarakt ameliyatı yapacak

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Mali Cumhuriyeti’nde yaklaşık 10 bin katarakt hastasının yeniden ışığa kavuşmasını sağlayacak.

Bu sayı, ülkedeki katarakt hastaların yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. 10 yıl devam edecek projenin toplam bütçesi 2,5 milyon dolar olacak ve Mali'deki en büyük sağlık organizasyonu olarak tarihe geçecek. Bamako USTTB Üniversitesi, TempsD’aide Mali Derneği ve Horizon Okulları işbirliğiyle yürütülecek proje kapsamında 10 yıl içinde 100 bin göz muayenesi ve 10 bin katarakt ameliyatı yapılacak. Ayrıca 10 Malili göz doktorun katarakt ameliyatı yapabilir hale gelmesi sağlanırken 10 hemşirenin de göz alanında eğitimi tamamlanacak.

SEYYAR GÖZ HASTANESİ HİZMETE BAŞLADI

ESAFED tarafından 2013 yılında tam donanımlı seyyar bir göz hastanesi, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın da katıldığı bir törenle Mali’ye gönderilmişti. 2014 yılı başında başşehir Bamako’da hizmete başlayan Mobile EyeClinic (MEC), birçok hastanın yeniden ışığa kavuşmasına vesile oldu. Haziran ayı başında Mali Sağlık Bakanlığı, Türkiye Büyükelçiliği, Bamako USTTB Üniversitesi Yetkilileri, TempsD’aide Mali Derneği yetkilileri, Horizon Okulları İdarecileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir tören düzenlendi. Törende konuşan Mali Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Lamine Diarra, “ESAFED’in çalışmalarını yakinen biliyorum. Daha önce sayın kabinemizden bir bakanımız da konuk olmuştu. Ayrıca dokuz Malili doktoru Türkiye’ye götürerek 'Tecrübe Paylaşımı' eğitimini düzenledi. Doktorlarımız, bu eğitimden oldukça memnun kaldı. Bu eğitimin devamını diliyorum. Yine ESAFED öncülüğünde çok yakın bir zamanda uyulanacak olan 'Obstetrik Fistül' projesini heyecanla bekliyoruz. Şu anda açtığımız Mobil Göz Kliniği de ESAFED’in büyük bir hediyesi oldu diyebilirim. Başta ESAFED Yönetim Kurulu olmak üzere emeği geçen herkese devletim adına şükranlarımı sunarım.” dedi.

Bamako USTTB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adama Keita ise, “Şimdiye kadar birkaç defa Türkiye’ye gitme fırsatım oldu. ESAFED’in de misafiri oldum. Yaptıkları evsahipliğinden dolayı teşekkür ederim. Bugün büyük Osmanlı'nın torunlarıyla tarihte önemli bir yeri olan büyük Mali Devleti'nin torunlarının buluşmasını yaşıyoruz. Türkiye Devleti'ne dertlerimizi, taleplerimizi ilettik. Talebimize cevap olarak sizler geldiniz. Hoşgeldiniz diyorum. Türkiye’de insanlar, biraraya gelerek küçük küçük hayırlarını birleştiriyorlar ve bundan büyük bir hayır çeşmesi ortaya çıkıyor. İşte bu mobil göz hastanesinin de bu şekilde olduğunu biliyorum. Bu hayır çeşmesi hep akacak. Bu güzel örnekleri biz Mali’de de başlatmalıyız. Bizim insanımızın da böyle hayır çeşmeleri olmalı. ESAFED ve üyelerine bu anlamlı katkıları için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

ESAFED adına konuşan Dr. Fuat YIıldız da şunları söyledi: “Bu anlamlı çalışmaya vesile olduğumuz için çok mutluyuz ancak bilmenizi isterim ki bu çalışma, Anadolu insanının göz nuru, alınteri olan helâl himmetleriyle ortaya çıkmıştır. Mösyö Adama Keita’nın dediği gibi bu bir hayır çeşmesidir. Katkı yapan herkesin sevap hanesi açık kalacaktır. Bu çalışma burada kalmayacak, yakın bir zaman sonra Mali’de sabit bir göz merkezi hazırlayacağız. Bu TIR hastanemizse başka illerde hizmetini devam ettirecek. Mali’de 10 yıl içerisinde yapacağımız sağlık alanındaki katkı sadece kataraktla sınırlı kalmayacak, başkaca çalışmalara da destek vereceğiz. Yapacağımız projelerin toplam değerinin 3,5 milyon dolar civarında bir rakama ulaşacağını tahmin ediyorum.”

Açılıştan önce Bamako’ya 70 km. uzaklıktaki Kolle köyünde göz muayeneleri yapıldı. Köylülerin meraklı bakışları altındaki muayenelerde, 30 katarakt vakası tespit edildi. Bu hastaların ameliyatları için randevu verildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.