Esad’a UCM yolu

Esad’a UCM yolu

Fransa, Suriye’de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sevk edilmesi için tasarı hazırladı.

Perşembe günü BMGK’da oylanacak olan tasarı, kabul edilmesi halinde katil Esad’a da UCM yolunu açacak.

Suriye’de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sevk edilmesi için Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısının, perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’nde oylanacağı kaydedildi. Fransa tarafından hazırlanan ve BMGK’ya sunulan karar tasarısında, Mart 2011’den bu yana Suriye rejimi ve rejime destek verenler ile diğer devlet dışı silahlı grupların işlediği suçlar şiddetli biçimde kınanarak, Suriye’deki durumun UCM’ye sevk edilmesi ve savcının soruşturma başlatmasına karar verildiği belirtiliyor.

Suriye’nin, UCM’ye kaynak teşkil eden Roma Statüsü’ne taraf olmadığı ve bu nedenle mahkeme ile işbirliğine gitmeyebileceği de vurgulanan tasarıda, tüm ülkeler, bölgesel ve uluslararası örgütlerden UCM savcısına ve mahkemeye destek vermeleri isteniyor.

Fransa’nın BM Daimi Temsilciliği tarafından perşembe günü yapılacağı duyurulan oylamada, Rusya ve Çin’in tutumu belirleyici olacak.

Diplomatik kaynaklar, BMGK’nın daimi üyesi olan Rusya’nın oylamada büyük ihtimalle veto yetkisini kullanacağını, Çin’in ise henüz pozisyonunu belirlemediğini bildiriyorlar.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.