Erzurum'da son 4 yılda yağış azlığı yaşanıyor

Erzurum'da son 4 yılda yağış azlığı yaşanıyor

Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürü Uygar Us, Erzurum'un da aralarında bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 4 yılda yağış azlığının yaşandığını açıkladı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürü Us, kurum brifing salonunda 2013 yılı çalışmaları, projeleri ve son zamanlarda yaşanan yağış azlığıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Us, sorumluluk bölgelerindeki Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'da son 3- 4 yıldır yağışların azaldığını söyledi. Mevsim normallerine göre yağış azlığının devam edeceğinin tahmin edildiğine işaret eden Meteoroloji Bölge Müdürü, "Yağışlarda azalma var. Bu azalmanın devam etmesini bekliyoruz. Yağışlı gün sayısı geçen yıl Erzurum'da ortalamaların 14 gün üzerinde olmasına rağmen, yıllık toplam yağış miktarı uzun yıllar ortalamalarına göre metrekareye 144,3 kilogram daha az ölçülmüştür. Yani geçen yıl yağış miktarı yüzde 36,5 oranında daha düşük gerçekleşmiştir." dedi.

Us, tarımsal üreticilerin karamsarlığı kapılmaması gerekliğine de vurgu yaparak, ilkbaharda beklenen yağışları almayı tahmin ettiklerine de kaydetti. Us, önümüzdeki 10 gün içerisinde şehirde kar yağışının da beklenmediğini anlattı.

HAVA KORİDORU NEFES ALDIRIR AMA...

Meteoroloji Bölge Müdürü Erzurum il merkezinde inversiyona bağlı yaşanan hava kirliliğinin tamamen ortadan kaldırılmasının teknik olarak mümkün olmadığını ifade etti. Uygar Us, güneybatı yönündeki hakim rüzgarların tek başına şehirdeki kirliliği tamamen ortadan kaldıramayacağına dikkat çekerek, "Şehirde baca ve egzoz kirleticilerinin neden olduğu kirliliği şehrin üzerinden güneybatı yönündeki rüzgarlar kent üzerinden az da olsa uzaklaştırabilir. Ancak, şehrin tabanı konumundaki havalimanı bölgesinde inversiyona bağlı olarak hava daha soğuk olacak ve buna bağlı olarak da kirlilik teknik olarak yaşanacak" diye konuştu.

Us, vatandaşların hava sıcaklıkları hakkında daha doğru bilgilendirilmesi amacıyla Atatürk Üniversitesi kavşağındaki kurum bahçesini kenarına kurdukları led ekran ile sıcaklıkları doğru olarak verdiklerini de sözlerine ekleyerek, "Otomobillerdeki, cep telefonlardaki ve termometrelerde ki sıcaklıklar dünya standartlarına değil. Bir takım parametrelerin verilerine göre en doğru ve sağlıklı hava sıcaklıklarını vatandaşlarımız kurum bahçemizin kenarında kurduğumuz led ekrandan veya internet üzerindeki web sayfamızdan öğrenebilirler." şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.