Erzurum'da Mısır'daki idama mahkumiyete protesto

Erzurum'da Mısır'daki idama mahkumiyete protesto

Erzurum Rabia Platformu öncülüğünde toplanarak, kefenli yürüyüş yapan grup, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Kentte düzenlenen ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencilerinin de destek verdiği "Dünya Mazlumlarına Destek Buluşması" kapsamında, Narmanlı Cami ve Aziziye Parkı'nda gruplar toplandı.

Kefen giyen gruptakilerden erkekler, "Görevli Müslüman", kadınlar ise "Sessiz Kalmayacağız" yazılı bandana bağlayarak, boyunlarına "Muhammet Mursi", "Turgut Özal", "Adnan Menderes", "Esma", "Furkan Doğan, Mavi Marmara" gibi isimlerin yazılı olduğu pankartları astı.

Türk bayrağı açan ve aralarında Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Gülden Sönmez, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Türkiye Temsilcisi Ahmet Yusuf'un da bulunduğu grup, Cemal Gürsel ve Cumhuriyet caddelerinden Yakutiye Kent Meydanı'na geldi.

Narmanlı Cami önünde toplanan grup da Tebrizkapı ve Cumhuriyet caddelerinden kent meydanına ulaştı. İl Müftüsü Hasan Çınar, kunut dualarını okuyarak, Mısır'da hayatını kaybeden Müslümanlar için dua etti.

İşbilir, burada yaptığı konuşmada, Erzurum'dan verilen görüntünün tüm Mısır halkına cesaret ve güç vereceğini belirterek, bütün mazlumları selamladığını söyledi.

Milli iradenin sembolü olan Erzurum'dan verilen mesajın çok değerli olduğunu belirten İşbilir, "Bugün 529 idam kararı için toplandık. Aslında onların şahsında tüm İslam dünyasının mazlum milletleri için toplandık. Tüm kardeşlerimiz için toplandık" dedi.

İslam dünyasının nüfusunun yüzde 54'ünün 24 yaşın altında olduğuna dikkati çeken İşbilir, "Bugün bu idam kararlarıyla 3 Temmuz'daki darbeyle 14 Ağustos'taki Rabia katliamıyla işte bu gençlerin, sizlerin hayallerinizi yıkmak istiyorlar. Oradaki darbe sadece Mısır'a yapılan bir darbe değil. Biz burada konuşurken, Suriye'de mazlum insanların başına düşen varil bombaları sadece Suriyelilerin başına düşmüyor. Arakan'da yapılan zulüm ve İslam ülkelerinde yapılan zulüm sadece onları alakadar etmiyor" diye konuştu.

İşbilir, şöyle devam etti:

"Bugün sadece sizler değil, gerçekten o İslam dünyasının genç nüfusu uyanıyor, İslam dünyası uyanıyor, bir ümmet uyanıyor. Elbette bu uyanışın, bu intibahın, bu tekrar ayağa kalkmanın bir bedeli olacak. Biz bu bedeli ödemekle mükellefiz. Biz bu bedeli, borcu tarihi sorumluluk olarak omuzlarımızda hissetmekle mükellefiz. Darbeciler, Sisi'nin temsil ettiği tüm darbeciler, Türkiye'deki darbe girişimlerine destek verenler, Mescid-i Aksa'nın altını oyanlar, Arakan'da zulüm yapanlar, tek İslam dünyasının sessizliğinden, tepkisizliğinden, ihtilafından nemalanıyorlar. Unutmayın bugün burada toplanmanızdan Sisi titreyecektir, Türkiye'deki darbe destekçileri titreyecektir. Bugün burada toplanmanızdan Türkiye'nin her yerindeki darbe karşıtı gösterilerden, tüm dünyada 3 Temmuz darbesine 'darbe' bile diyemeyen o Batı'nın sözde demokratları ürkecektir. Bizim elimizde çok keskin bir kılıç var. Bu kılıç başkasının kılıcına benzemez. Bu kılıç, Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin kılıcı."

"Sisi'nin, Erzurumlu Esmalardan korkacağını bir kez daha görmesi lazım"

Sönmez de zulmün karşısında direnen Mısır halkının yanında olduklarını hep beraber haykırdıklarını belirterek, Erzurumlu Esmaların konvoylar oluşturarak, yürüyüş gerçekleştirdiğini, tepkisini ortaya koyduğunu söyledi.

Verilen idam kararının siyasi bir karar olduğunun altını çizen Sönmez, "Hepimiz onların yanında olduğumuzu, Mısır'da darbe rejimine müsaade etmeyeceğimizi haykırıyoruz. Allah korusun belki de hepimiz acıyı seyredeceğiz ama bize düşen bunun önüne geçmektir. Hiçbir darbe rejimi ne Türkiye'de ne de dünyanın hiçbir coğrafyasında kazanamayacak. Sisi'nin, Erzurumlu Esmalardan korkacağını bir kez daha görmesi lazım. Gençleri infaz ederek, idam ederek bu darbe rejimini meşrulaştıracaklarını düşünüyorlarsa yanıldıklarının en büyük cevabını Erzurum bugün göstermiştir" şeklinde konuştu.

Sönmez, pazartesi günü yapılacak duruşmada, herkesin gözünün, kulağının Mısır'daki mahkemelerde olmasını istedi.

İhvan-ı Müslimin Türkiye Temsilcisi Yusuf ise Mısır'daki acıyı hissetmek için Erzurum'daki vatandaşların toplandığını ve bunun çok önemli olduğunu ifade ederek, "Mısır'da bütün sokaklarda 22 bin kişi hapiste olmasına rağmen, 6 bin şehit olmasına rağmen, bütün zorluklara rağmen, darbeden sonra 9 ay geçmesine rağmen yine insanlar sokakta. Çünkü bir İslam davası var ortada. Mısır'daki mesele siyasi bir mesele değil aslında. Eğer siyasi bir mesele olsaydı, oturup çözülürdü. Ortada bir inanç var" dedi.

Basın açıklaması üç dilde okundu

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de destek vermek için geldiğini belirterek, "Zaman zaman ülkemizde demokrasiyi intikale uğrattılar. Gezi Olayları, 17 Aralık olayları başta olmak üzere milli iradeye dokunmak istediler ama sizler, Türkiye insanı buna geçit vermedi, fırsat vermedi. Eğer fırsat vermiş olsaydı bugün biz de aynen Mısır gibi olabilirdik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Erzurum Rabia Platformu tarafından hazırlanan basın açıklaması, Türkçe, Arapça ve İngilizce okundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.