Erzurum'a soğuğa dayanıklılık test merkezi

Erzurum'a soğuğa dayanıklılık test merkezi

İlde soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için kurulacak test merkezi 2015'te tamamlanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Erzurum'da soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için soğuğa dayanıklılık test merkezi kurulacak.

Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak soğuğa dayanıklılık test merkezinin, dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleri ile bu değişimlere uyum sağlayabilecek ve yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmeyi hedeflediği belirtildi.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde soğuk zararı nedeniyle buğday üretiminde çok önemli olumsuzluklar yaşandığı, tohumluk dağıtım planlamasında önerilen ve hatta dağıtılan çeşitlerin soğuğa dayanma dereceleri bilinmemesinin, iklim ve soğuk zararının yoğun görüldüğü bölgelerde çiftçileri büyük kayıplara uğrattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Doğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu, Trakya ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de kış ve soğuk zararı önemli ürün kayıplarına sebep oluyor. Bu nedenle en önemli çeşit geliştirme merkezleri olan tarımsal araştırma enstitülerinin ve diğer kuruluşların yürüttüğü ıslah çalışmalarında sadece doğal koşullarda soğuğa dayanıklılık gözlemleri alınıyor. Dayanıklılık çalışmaları doğal ortamların yanı sıra istenilen şartların oluşmama riskine karşı kontrollü şartlarda da yapılması gerektiğinden soğuğun şiddetindeki değişiklikler seleksiyon açısından kısıtlama teşkil ediyor. Ar-Ge faaliyeti yürüten tohumculuk şirketlerinin de son yıllarda yurt dışından getirdikleri çeşitlerin uzun döneminde adaptasyonları denenmediğinden soğuktan zarar görmesi engellenememektedir."

Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak merkezde yürütülecek çalışmalar ile soğuğa dayanıklılık testlerinin kontrollü şartlarda yapılacağı, bu olumsuzlukların ortadan kalkacağı bildirilen açıklamada, ülkesel tohumluk üretim ve dağıtım planlamasının bu proje sonuçları dikkate alınarak yapılması durumunda, üreticilerin soğuk zararı nedeniyle karşılaşacakları verim kaybının en aza indirilmiş olacağı kaydedildi.

-Temeli 2015 sonunda tamamlanacak-

Doğu Anadolu bölgesinde soğuk zararı nedeniyle özelikle yerel çeşitlerin yaygın olarak ekildiği bölgelerde verim kayıpları maksimum düzeyde olduğu için söz konusu projenin ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacağı aktarılan açıklamanın devamında şunları belirtildi:

"Bu proje ile kurulması planlanan merkez, Türkiye’de soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yapılacağı en büyük ve kapsamlı ilk merkez olacaktır. Bu merkezin kurulması  planlanan çalışmaların yanı sıra diğer araştırma enstitüleri, özel şirketler ve üniversiteler ile yapılacak ortak çalışmalarda, uygulamalı eğitim çalışmalarında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinde de katkı sağlayacak. Bütçesi 2 milyon 947 bin 459 lira olan soğuğa dayanıklılık test merkezi 2015 yılı sonunda tamamlanacak."

Test merkezinin temelinin, yarın (8 Mayıs) Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde atılacağını bildirildi.

İnternet Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.