Erzurum camilerinde sabaha kadar süren 1001 hatim geleneği

Erzurum camilerinde sabaha kadar süren 1001 hatim geleneği

Erzurum'da 5 asırdır yaşatılan "1001 Hatim" geleneğine vatandaşlar, camilerde gece sabaha kadar Kur'an-ı Kerim okuyarak katkı sunuyor

Kentte 16. yüzyılda İslam alimi Pir Ali Baba'nın, şehrin afetlerden zarar görmemesi için başlattığı bilinen gelenek, asırlardır devam ediyor.

Her yıl aralık ayının ortalarında başlayıp bir ay boyunca süren gelenek kapsamında, vatandaşlar gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü kentteki 147 camide bir araya gelerek sabaha kadar Kur'an-ı Kerim okuyup dua ediyor.

Okunan hatim sayısının bu yıl 50 binin üzerinde olması bekleniyor. Ayrıca her gün camilerde sabah namazından sonra bir hayırsever tarafından vatandaşlara çorba ikram ediliyor.

İl Müftüsü Rüstem Can, AA muhabirine, Erzurum'un en güzel geleneklerinden birisinin "1001 Hatim" olduğunu söyledi.

Hatim geleneğinin 16 Aralık'ta başladığını ve ocak ayının ikinci haftasındaki cuma namazı öncesi yapılacak hatim duasıyla tamamlanacağını dile getiren Can, şöyle konuştu:

kuran1.jpg

"Elhamdülillah bugün tarihi Ayaz Paşa Cami, İhmal Cami ve diğer 146 camimizde bu güzel gelenek ifa ediliyor. Bütün kardeşlerimiz seher vaktinde gece saat 2-3 gibi camilerimize gelerek sabah namazına kadar Kur'an-ı Kerimlerini okuyor. Kılınan sabah namazının ardından da dua yapılarak evlerine gidiyorlar. Aynı şekilde akşam ve yatsı namazları arasında da Mevla'mızın kelamı doya doya okunuyor ve bir anlamda rahmet olarak gerek Erzurum'umuza, gerekse bu aziz vatanın dört bir köşesine iniyor. Biz biliyoruz ki yüce Mevla'mızın kelamı bizler için bir tebliğ, bildiri ve mektuptur. Elhamdülillah bir ay boyunca Mevla'mızın bu mektubu doya doya okunuyor."

Tarihi Ayaz Paşa Cami müezzini Ali Rıza Bağdaş da 17 yıldır tarihi camide görev yaptığını vurgulayarak, "Gece saat 3,5 gibi camiye geliyorum. Camiyi cemaate hazır hale getiriyorum. 1001 Hatim geleneğimiz 500 yılı aşkındır başta bu cami olmak üzere devam ediyor. Her gün okunan hatimlerin ardından bir hayırsever tarafından çevredeki lokantalarda cami cemaatine çorba ikramında bulunuyor." dedi.

kuran2.jpg

Cami cemaatinden 74 yaşındaki Muhammet Sıddık Keleşoğlu ise hatim geleneğine 60 yıldan fazladır katıldığını ve bir ay boyunca gece saatlerinden sabahın ilk saatlerine kadar Kur'an-ı Kerim okuduklarını söyledi.

Vatandaşlardan 55 yaşındaki Abdullah Keleşoğlu da çocukluk yaşlarından bu yana hatimlere katıldığını belirtti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.