Eroğlu kuraklıkta alınacak tedbirleri açıkladı

Eroğlu kuraklıkta alınacak tedbirleri açıkladı

Eroğlu kuraklıkta alınacak tedbirleri açıkladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de bir kuraklık yaşanması halinde DSİ tarafından kısıtlı su dağıtım programı hazırlanacağını, çok maksatlı barajlarda birinci önceliğin içme suyuna, ikinci önceliğin zirai sulamaya verileceğini ve kalan suyla enerji üretilecek şekilde işletme planı yapılacağını bildirdi.
 
Eroğlu, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yazılı soru önergesine verdiği cevapta, barajlardaki doluluk oranıyla olası kuraklık durumunda alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Türkiye genelinde göller hariç depolamalı tesislerin doluluk oranının yüzde 48.5 olduğunu ifade eden Eroğlu bu tesislerdeki doluluk oranının geçen yıl aynı dönemde yüzde 64.3 olduğunu anımsattı.

Eroğlu, 1994'ten bu yıla kadar geçen sürede içme suyu maksadı bulunan 39 depolamalı tesisin işletmeye açıldığını ve kullanılabilir su miktarının 4 milyar 182 milyon metreküp arttığını kaydederek, içme-kullanma, sanayi ve sulama maksatlı baraj ve göletler yapılarak, su tutma kapasitesinin artırıldığını ve gelecekteki su sıkıntısının önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Yatırımlara devam edildiğini ifade eden Eroğlu, 2014 yılı başı itibariyle 294 baraj ve 540 gölet inşaatının tamamlandığını anlattı.

Veysel Eroğlu, kuraklık halinde alınacak tedbirleri de şöyle sıraladı:

- Sulamada kuraklığın etkisini azaltmak amacıyla 1000 günde 1000 gölet projesi yürütülmektedir.

- DSİ tarafından kısıtlı su dağıtım programı hazırlanarak, mülki idari amir ve yerel yöneticilerce uygulanması sağlanacaktır.

- Mülki idare amirleri, yerel yöneticiler sulama teşkilat yöneticilerinin katılımıyla mevcut suyun adil bir şekilde dağıtımı için komisyon kurulacaktır.

- Kritik durumda olan sulama barajlarının sulama tesislerinde işletme tedbirleri alınacaktır.

- Çok maksatlı barajlarda birinci öncelik içme suyuna, ikinci öncelik zirai sulamaya verilecek, kalanıyla enerji üretilecek şekilde işletme planları yapılacaktır.

- Gece sulaması yapılması sağlanacaktır.

- Sabit tesislere (meyve bahçeleri) öncelik verilecektir.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum