Erken teşhis diş kurtarıyor!

Erken teşhis diş kurtarıyor!

Özel Dünyam Hastanesi Diş Hekimi Zahide Genç, “ Periodontal (diş eti) hastalıklarının erken dönemde teşhisi çok önemli. Periodantal hastalıkları erişkinlerde yüzde 70'inde diş kaybına sebep olmaktadır” dedi.

"Periodontal (diş eti) hastalıklar diş eti ve dişleri çevreleyen destek dokularının iltihabı hastalığıdır" diyen Zahide Genç “Periodontal diş hastalığının tedavisi oldukça kolaydır. Fakat ilerleyen dönemlerde diş etindeki enfeksiyon zamanla alveo kemiğine kadar ilerleyerek o bölgede kemikte yıkıma neden olduğu için bir süre sonra dişlerde sallanmalara ve dökülmelere ve diş kayıplarına sebep olmaktadır. Periodontal hastalıklarının başlangıç evresi diş eti enfeksiyonu Bu hastalığa gingivitis diyoruz. Gingivitis, sadece diş etinde lokalize bir enfeksiyondur. Bunun sebebi de bakteriyel diş plağı dediğimiz yemek artılarının zamanla temizlenmemesi sonucunda plağın o bölgededeki diş etlerinde oluşturduğu iltihabi durumdur. Eğer plak düzgün bir şekilde uzaklaştırılır ve temizliği sağlanırsa, kök düzeyleri ile birlikte tedavi başlatılmasıyla başarı sonucu yüksektir" ifadesinde bulundu.

Zahide Genç, "Bakteriyal diş plağının zamanla kemik dokuya ilerleyerek periodontal dokuların genelinde bir iltihaplanmaya neden olduğu için periodontis denile ikinci aşamaya geçtiğini belirterek, “Periodontisis iyi tedavi edilmediği taktirde diş kayıplarına sebep olabilmekte. Periodontisis genelde tedavisinde yine diş taşları tedavisi yapılmakta ve kök yüzeyini düzenleme işlevlerinin bitirilmesi sonucunda hasta sağlığına kavuşmaktadır. Diş eti enfeksiyonu yada diş eti hastalıklarının belirtileri genelde hasta diş etinde kanama şikayetiyle gelir. Bu kanama zamanla o bölgede şişlik ve ödeme neden olur. Aynı zamanda dişlerde hafif sallanmalar, ağızda ciddi oranda kötü bir koku, dişlerin üzerinden kolaylıkla ayrılabilen diş etleri ve dişlerin alt üst uyumunda bozukluklar hastalığın belirtileridir. Erken dönemde teşhis edildiğinde tedavisi oldukça kolaydır. Diş eti hastalıklarının yanında ayrıca diş eti çekilmeleri sık gözlenmektedir” şeklinde konuştu.

Diş eti çekilmelerinin hastada hem estetik hem de dişlerde hassasiyet kayıplar oluşturduğunu söyleyen Zahide Genç “ Diş eti çekilmelerinin başlıca sebepleri genelde yaşlanmaya bağlı fizyolojik çekilmeler olarak kabul etmekteyiz. Bunun yanında geceleri ortaya çıkan aşırı derecede diş sıkma ,yanlış diş fırçalamada diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Diş eti çekilmelerinin tedavisi genelde sebep olan etkenin ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Aynı zaman da iki aşamalı cerrahi müdahalelerle yani damaktan küçük bir parça dönor alınarak diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanan cerrahi müdahale ile tedavilerde uygulanan yöntemdir. Genel anlamda diş eti problemleri ya da diş eti hastalıklarından, diş eti problemlerinden kurtulmak için çok düzenli ağız hijyeni sağlamak önemli. Düzenli diş fırçalama, etkin diş fırçalama ve mutlaka 3 ay 6 ay aralıklarla yapılacak bir diş hekimi kontrolü diş eti sağlığı için oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.