Erken hasat fiyata limon sıkacak

Erken hasat fiyata limon sıkacak

Tanesi market ve manavlarda 1 lira kilosu ise 10 liraya kadar yükselen limonda erken hasat dönemiyle birlikte fiyatın düşmesi bekleniyor.

Eylül ayının ilk haftasından itibaren narenciyenin Osmaniye, Adana, Hatay, Antalya, Mersin bölgesinde çıkmaya başladığı bilgisini veren Sebze Meyve Komisyoncular Ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, ‘’ Erken hasat limon fiyatında yüzde 30 yüzde 40 oranında bir düşme yapar” dedi.

Limonun tane fiyatı 1 lira kilo fiyatı ise 10 liradan market ve manavlarda alıcı bulurken kışın yaşanan don olayı ve olumsuz hava koşullarının limon üretimini düşürdüğünü söyleyen komisyoncular bunun da fiyatının yükselmesine neden olduğunu belirtti. Limonun kasa fiyatının meyva sebze halinde 90 liraya kadar çıktığını söyleyen Sebze Meyve Komisyoncular Ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, ''Erken hasat, limon fiyatında yüzde 30 -40 oranında bir düşme yapar” dedi.

20 EYLÜLDEN SONRA LİMON UCUZLAR

Eylül ayının ilk haftasından itibaren narenciyenin Osmaniye, Adana, Hatay, Antalya, Mersin bölgesinde çıkmaya başladığının bilgisini veren Burhan Er şunları kaydetti: '' Limon çok para ettiği için erken hasat yapılıyor. Erken hasatta limon fiyatında yüzde 30-40 oranında bir düşme yapar. Fiyatlarda asıl indirim Eylül ayının 20'sinden sonra başlar” dedi.

Arjantin'den ithal edilen limonun 2 yıldır yapılamamasının fiyatlarının yükselmesine yol açtığını savunan Burhan Er, şunları dile getirdi:“Arjantin'de küresel ısınmayla birlikte dünyanın dengesi değişti bu kuraklıkların sadece Türkiye'ye etkisi olmadı; bütün dünyada hatta 2011 yılında İzlanda'daki o yanardağ patlamasıyla birlikte Kuzey Avrupa'ya veya Güney Amerika'ya çok büyük zararları oldu. Büyük zararlar görünce limonda düşüşler meydana geldi.''

SÖYLENTİLER ASILSIZ

Limonun depolarda bekletildiğine dair çıkan söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Komisyoncu Turgut Eroğlu “Limon işi yapan bir tüccarın bir ton limonu arttı. Bir kış boyu bunu yatak yapar; bir sezon boyunca satabileceği kapasiteyi ayarlar günlük o malını satar. Bu durumda depolama söz konusu olamaz.”

Don vurdu fiyatlar arttı

Fiyatların artmasında don olayıyla zedelenen limonun depolarda aşırı deformasyona uğramasının etkili olduğunu söyleyen Bereket Gıda Ürünleri Başkanı Mehmet Akgül, limon üretimi yapılan bölgelerde don olayından kaynaklı ürünün olgunlaşmadan dallarından döküldüğünü bunun da üretimde zarara yol açtığını kaydetti. Akgül, limondaki verimin her sene değiştiğini kaydetti.

Kavun karpuz satışları da düştü

Fiyat dalgalanmasının sadece limonda olmadığını söyleyen komisyoncu Turgut Eroğlu kavun ve karpuz gibi ürünlerin satışlarında etkilenmeler olduğunu kaydetti. Eroğlu“Şu anda karpuz ve kavun satışları düştü; piyasası yerle bir oldu. Adana'da ürünün geç çıkması, sıcaklıktan ürünün yanmasından kaynaklı da üretimde düşüşler yaşandı. Bu hem ürünün tadının etkilde hem piyasasaını etkiledi" diye konuştu.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.