'Erişim Haktır' projesi başlıyor

'Erişim Haktır' projesi başlıyor

Görme ve işitme engellilerin, dizileri ve tiyatro oyunlarını "betimleme" tekniğiyle rahatça izleyebilmesini amaçlayan "Erişim Haktır" projesi hayata geçirilecek.

örme ve işitme engelli vatandaşların, diğer izleyiciler gibi filmleri, dizileri ve tiyatro oyunlarını "betimleme" tekniği ile rahatça izleyebilmesinin sağlanması amacıyla "Erişim Haktır" projesi hayata geçirilecek.

Proje kapsamında ilk olarak 7 Kasım'da "Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri Çalıştayı" gerçekleştirilecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) uzmanlarının katılımıyla planlanan çalıştayda, yönetmen, yapımcılar, televizyon ve sinema yönetimlerinin temsilcileri görme ve işitme engelli vatandaşlarla bir araya gelerek betimlemenin önemini ele alacak.

Yönetmen ve yapımcılar engellilerle bir araya gelecek

Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında "Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri" başlıklı bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi.

Çalıştay ile bu iletişim araçlarının muhataplarınca daha fazla tanınmasını amaçladıklarını aktaran Önalan, "Çalıştayda görme ve işitme engelli vatandaşların yanı sıra yönetmen, yapımcılar, televizyon ve sinema yönetimlerinin temsilcileri ile bir araya geleceğiz. Sesli betimleme ve işaret dilini tanıtma, anlatma ve bu araçların engellilerin iletişimini güçlendirmede ne kadar önemli olduklarını vurgulama fırsatı yakalayacağız." şeklinde konuştu.

"Engelsiz Film" gösterimleri yapılacak

Çalıştay sürecinde görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve alt yazı ile düzenlenen "Engelsiz Film" gösterimlerinin de gerçekleştirileceğini aktaran Önalan, bu gösterimlerin 6-8-9 Kasım tarihlerinde bir festival havasında düzenleneceğini söyledi.

Film gösterimlerinin 6 Kasım Pazar günü saat 13.30'da düzenlenecek gala ile başlayacağını ifade eden Önalan, şunları kaydetti:

"Engelsiz Film Gösterimi günlerimizde görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve alt yazı ile düzenlenen film gösterimleri yapılacak. Çalıştay kapsamında uygulamaları tanıtmak, hem de bu uygulamaların en iyi örneklerinin izleyicilerce detaylı olarak deneyimlenmesini sağlamak istedik. Sesli betimleme ve işaret dili hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ya da bu farklı uygulamaları yaşayarak görmek isteyen engelli olsun olmasın herkesi programımıza bekliyoruz." dedi. AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.