'Ergene havzasında gözle görülür bir iyileşme tespit edildi'

'Ergene havzasında gözle görülür bir iyileşme tespit edildi'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene havzasında, biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme sağlandı" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yürütülen çalışmalar neticesinde Ergene havzasında biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme tespit edildiğini bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ergene havzasında 1980'li yılların ilk yarısında sanayileşmenin plansız ve kontrolsüz bir biçimde başladığını belirterek 1992'den itibaren de sanayileşmenin hızlandığını ifade etti. Eroğlu, "Bunun neticesinde Ergene Nehri'nin tabii debisi olan saniyede 2,5 metreküp, 1992'den itibaren ortalama saniyede 10 metreküpe yükseldi. Dolayısıyla akan suyun dörtte üçü kullanılmış sudan oluşmaya başladı ve kirlilik en yüksek seviyeye ulaştı" bilgisini verdi.

Eroğlu, 2003'ten önce kirlenmenin yanında, yeraltı su kullanımının da arttığına işaret ederek yeraltı su seviyesinin ortalama 60 metre düştüğünü, söz konusu bu olumsuzluklar neticesinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı uygulamaya koyduklarını anımsattı.

Bakanlıkça hazırlanan ve uygulamaya konulan Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile de bölgenin özellikle çevre problemlerinin çözülmesinin ve refah seviyesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini aktaran Eroğlu, toplam maliyeti 10 milyar lira olan bu projeyle Trakya'da barajlar, göletler, içme suyu tesisleri, sulama tesisleri, dere ıslahları ve ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda yatırımların yapılacağını ve Trakya'nın kalkınmasına büyük bir katkı sağlanacağını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.