Eren: Biz tarafsız değil, dengeli habercilikten yanayız

Eren: Biz tarafsız değil, dengeli habercilikten yanayız

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İbrahim Eren, haberciliğin objektif olmayacağını düşündüklerini, tarafsız değil dengeli habercilikten yana olduklarını bildirdi.

TRT'nin, Türkiye'nin yayıncılık tecrübesini dünyayla paylaşmak amacıyla Antalya'daki Adalya Elite Lara Otel'de düzenlenen 5. Uluslararası Medya Eğitim Programı (UMEP) kapsamında gala yemeği düzenlendi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, 70 ülkeden 162 medya çalışanının katıldığı gala yemeğinde yaptığı konuşmada, programın Türkiye'nin yayıncılık tecrübesini dünya ile paylaşmayı amaçladığını söyledi.

Eren, programda televizyon, haber, radyo ve yeni medya dallarında oturumlar düzenlendiğini kaydetti.

Televizyon sektöründe Türk dizilerinin son 15 yılda müthiş bir atılım gösterdiğine dikkati çeken Eren, 100'den fazla Türk dizisinin ihraç edildiğini vurguladı.

TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin Türkiye'nin yayıncılık tarihindeki en büyük reyting oranlarından birini aldığına işaret eden Eren, "Diriliş de 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Dünyada yurt dışından içerik tüketen ülkelerin tükettiği içeriğin yüzde 30'u Türk dizilerinden oluşuyor. Bu çok önemli bir rakam. Neden? Türk dizileri bu kadar tutuyor? Türkiye'de öncelikle çok kültürlü bir ülke. Türkiye çok kültürlü olmayı hazmeden, bununla yaşamayı becerebilen ve bununla gurur duyan bir ülke. Sosyal yapı olarak aileye önem veren, aileyi merkeze alan bir kültürümüz var. Bu da dizilerimize yansıyor." diye konuştu.

Türk dizilerinin ortalama 110 dakika olduğunu anımsatan Eren, "Türkiye'de yılda 80 ila 90 dizi üretiliyor. Bir dizi sezon boyunca 36 hafta ekranda kalıyor. Bu da muazzam bir endüstri yaratıyor. Bu endüstrinin yurt dışına ihracını sağlayan da rekabet. Türk televizyon sektöründe rekabet fazla." diye konuştu.

Dünyada haberciliğin farklı bir yöne gittiğini aktaran Eren, şöyle konuştu:

"Dünyada uluslararası habercilik dediğimizde bir, iki kanal aklımıza geliyordu. Şimdi farklı kanallarda bu görevi yapıyor. TRT olarak bizim habercilik anlayışımızda farklı bir bakış açısı getirmeyi umut ediyoruz. Haberciliğin objektif habercilik olmayacağını düşünüyoruz. Biz tarafsız değil, dengeli habercilikten yanayız. Katil ile mazluma eşit mesafede duramayız. Tekrar ediyorum biz tarafsız değil, dengeli habercilikten yanayız. İnsan olarak duyguları katmadan haber yapmamız mümkün değil. Bizim verdiğimiz istatistikler insan. Habercilik dilimizde bu coğrafyaya özgün, insanı merkeze alan, yaptığımız hikayelerde insanı anlatan bir dil oluşturmayı hedefliyoruz. Sizin de insanı merkeze alan dengeli, küresel vicdanın sesi olacak habercilik yapmanızı, televizyonda toplumun sosyal ihtiyaçların göz önüne alan içerikler üretmenizi istiyoruz." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.