Erdoğan'ın Lozan itirazına Said Nursi 'İç yüzü bilinsin' demişti

Erdoğan'ın Lozan itirazına Said Nursi 'İç yüzü bilinsin' demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Lozan' sözleri büyük yankı uyandırdı. Bu sözler, Bediüzzaman Said Nursi'nin eserindeki Lozan bölümünü hatırlattı

Risale Haber - Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tarihte bize ne yaptılar. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı 'zafer' diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada" sözleri büyük yankı uyandırdı. Bu sözler, Bediüzzaman Said Nursi'nin Büyük Doğu'da yayımlanan "Lozan'ın İçyüzü" makalesini Risale-i Nur eserlerine dahil etmesini hatırlattı.

"27. Muhtarlar Toplantısı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri şöyle:
"Tarihte bize ne yaptılar. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı 'zafer' diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var ama şu anda hala Ege'de kıta sahanlığı ne olacak, havada, denizde ne olacak bunları konuşuyoruz, hala bunun mücadelesini veriyoruz. Niye? İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlaşmanın hakkını vermediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Şayet aynen bu darbede de başarılı olsaydı, Sevr'i dahi aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı."

SAİD NURSİ LOZAN’IN İÇ YÜZÜ BİLİNSİN İSTEMİŞTİ

Lozan antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandı. İmzalandığı yıllarda "Lozan Sulh Muahedesi" şeklinde anılan Lozan Barış Antlaşması 6 Ağustos 1923 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti adına antlaşmasını kabul ederek imzalayan yetkililerin "dini terk ve dini öldürmek" hedefininin bilinmesi için Büyük Doğu'da yayımlanan "Lozan'ın İçyüzü" makalesi, Bediüzzaman Said Nursi hazretleri tarafından müellifi olduğu Risale-i Nur eserlerine dahil edilmişti. 

Risale-i Nur'da, Emirdağ Lahikası'na alınan iç yüzü ihanet olan antlaşma ismini yapıldığı İsviçre'nin Lozan kentinden alır. Türkiye, Birleşik Krallık (İngiltere), Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, 11 ülkenin katılımıyla Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış barış antlaşmasıdır.

İNÖNÜ, ATATÜRK VE YAHUDİ HAYİM NAUM

Antlaşmada Türkiye adına baştemsilci olarak İsmet İnönü katıldı. Karar aşamasında Türkiye'ye dönerek M. Kemal ile görüşerek antlaşmanın nihai şekli verildi. Türkiye'nin bugünkü sınırlarının da kabul edildiği antlaşmaya müdahil isimlerden Yahudi Hayim Naum da yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde Kur'an hükümlerinin kaldırılacağından ve milletin İslamiyetten uzaklaştırılacağından emin olmak istiyor ve bu durumu anltaşmanın taraflarına garanti ediyordu.  

RİSALE-İ NUR'DA LOZAN

Bediüzzaman Hazretleri, Büyük Doğu dergisindeki "Lozan'ın İçyüzü" adlı makaleyi, Lozan Antlaşması'nın maksadının ne olduğunu bilinmesi için Emirdağ Lahikası'nda neşrettirmiştir. Bu makale, yayımlandığı zaman büyük yankı uyandırmıştır.

İşte o makaleden bir bölüm

"Din öldürülecektir"

Lozan Muahedesinden sonra, İngiltere Avam Kamarasında, "Türklerin istiklâlini niçin tanıdınız?" diye yükselen itirazlara, Lord Gürzon'un verdiği cevap:

"İşte asıl bundan sonraki Türkler bir daha eski satvet ve şevketlerine kavuşamayacaklardır. Zira biz onları, mâneviyat ve ruh cephelerinden öldürmüş bulunuyoruz. Yani Mustafa Kemal ve İsmet'in verdikleri karar, Türk milletini İslâmiyet ve din cihetinden öldürmek kararıdır."

Artık bunun üzerine herşey ap açık anlaşılıyor, değil mi? (Emirdağ Lahikası - II / 32-272)

Makalenin Emirdağ Lahikası'na alınan tam metnini okumak için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum