Erdoğan: Dünyadaki tüm varlıklar Allah'a secde ederler

Erdoğan: Dünyadaki tüm varlıklar Allah'a secde ederler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyadaki tüm varlıklar, göklerde ve yerde olan şeyler, Allah'a secde ederler" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İlahiyat Fakültesinin yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, artık insanı yoran, ürküten binalar yerine, çevre ve fıtratla barışık eserlerin yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Gökyüzünün maviliğini kapatan, güneşin aydınlığını örten, yıldızların parıltısını söndüren binalar dikmek, asla inşa etmek değildir. İnşa etmek, özünde iman ve ihya etmektir. Maalesef son dönemde özel sektörümüzün ve bazı kuruluşlarımızın farklı kaygılarla, kar hırsıyla bu inceliği gözden kaçırdıklarına şahit oluyoruz." dedi.

Türkiye'de mimari deyince çelik ve betonun soğuk yüzünün akla gelmemesi gerektiğini aktaran Erdoğan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine bakıldığında insanı merkeze alan, tabiat ve hayatla uyumlu bir çizginin hakim olduğunun görüleceğini söyledi.

Erdoğan, yapımı tamamlanan binaya bakıldığında ahşap ve taşın iç içe geçtiğinin görüldüğüne işaret ederek şöyle konuştu: 
"Sadelik ve ihtişam bir arada, hem kullanışlı hem de alabildiğince estetik... Bizim medeniyet geleneğimizde tabiat, boyunduruğa vurulması gereken vahşi doğa olarak görülmez. Dünyadaki tüm varlıklar, göklerde ve yerde olan şeyler, Allah'a secde ederler. Bu bir emri ilahidir, emri ilahide olduğu gibi hak tarafından kendilerine verilen vazifeyi bunlar yerine getirirler. Meseleye bu şekilde yaklaştığımızda işte burada olduğu gibi son derece kıymetli, örnek alınacak eserlere imza atabiliriz. Bu hassasiyeti yitirdiğimizde ise insana ve tabiata zarar veren ucubeler ortaya çıkarırız."

Fıtratla uyumun dini boyut dahil insan hayatının diğer alanları için de geçerli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: 
"Fıtratı reddeden, onu bozan her inanç, her ideoloji, bireyi huzura, mutluluğa ve iç barışa değil yıkıma ve yok oluşa götürür. Tarih boyunca sayısız örneğini gördük, halen de görüyoruz. Özellikle kendilerini İslam'a atfeden akımların, dini cemaatlerin bu noktaya azami derecede dikkat etmesi gerekiyor. Zira bir yapının İslam dairesinin içinde olmasını sağlayan temel kaide fıtratla uyumun varlığı veya yokluğudur."

"15 Temmuz ihanetini gerçekleştirenler, insan fıtratını tahrip eden bir örgütün mensuplarıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"15 Temmuz gecesi yaşadığımız hadise, bize bu konuda yaşanan eksikliklerin, sapkınlıkların ne tür felaketlere yol açabileceğini göstermiştir. 15 Temmuz ihanetini gerçekleştirenler, insan fıtratını tahrip eden bir örgütün mensuplarıdır. Bu örgütün hoca kıyafeti giymiş elebaşı, ehlisünnet geleneğinde olmayan, takiyeyi temel inanç kaidesi haline getirerek kişiliksiz, kimliksiz bir güruh yetiştirmiştir. Bu güruhun en büyük özelliği ise hiç düşünmeden yalan söyleyebilmesi, örgüt çıkarları için her türlü gayrı meşru işe imza atabilmesi. Mahremiyetin ihlalinden iftiraya, siyasi cinayetlerden casusluğa, karakter suikastından vatana ihanete kadar her türlü suç, bu örgütün mensuplarının gözünde meşrudur. Hatta bunlar, 15 Temmuz gecesi olduğu gibi kendi milletine, karşılarında 'Allah' diyen, dua eden sivil insanlara dahi ateş edebilmişlerdir. Hatta 'Fatiha'yı oku' diyerek o yere yatırdığı evladımıza kurşunu o şekliyle sıkmıştır."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.