Erciyes'te 3 Bin 360 Ton Yapay Kar Üretildi

Erciyes'te 3 Bin 360 Ton Yapay Kar Üretildi

Yapılan yatırımlarla dünyanın önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Erciyes, karlama üniteleri sayesinde kayak sezonunun açtı.

Erciyes’in Türkiye’deki diğer kayak merkezlerinden daha önce kayak sezonunu açmasında yapay kar etkili oldu. Kayak merkezinin Tekir bölgesindeki 4 kilometrelik kayak pistinde kar yağışının yanı sıra 1.215 metreküp yani 1.160 ton su kullanılarak 3 bin 500 metreküp yapay kar üretildi. 3 bin 360 ton kar ve doğal kar yağışından sonra makinelerle ezilen kar kalınlığı 35 santimetreyi aştı.
 
Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında alınan 144 kar makinesinin dağın 1 milyon 700 bin metrekaresinde (kayak pistlerinde) suni kar yapacak şekilde yerleştirdiklerini hatırlattı. Cıngı, doğal olarak Erciyes Dağı'nda etkili olan kar yağışı ile birlikte kar makinelerini de çalıştırdıklarını hatırlatarak "Hava sıcaklığı sıfırın altında 4 dereceye düştüğü andan itibaren makinelerle yapay kar üretmeye başladık. Tekir bölgesindeki kayak pistinde çalışan makinelerimiz 4 kilometre uzunluğundaki pistte kayak yapılmasına imkan sağladı. Bir yandan yağan kar, bir yandan da yapay kar üretimiyle kayak pistinde kar ezme araçlarımız çalıştı. Kar ezme sonrasında kar kalınlığı 35 santimetreyi aştı. Şuan için kayak merkezimizde kayak yapılabiliyor. Türkiye’de ilk kayak sezonu Erciyes’te açıldı." dedi. Murat Cahit Cıngı, kayak sezonunun açılmasıyla birlikte Kayseri, Adana, Ankara, ve diğer çevre illerden kayakseverlerin Erciyes’e geldiklerini ve kayak yaptıklarını söyledi.
 
Genel Müdür Cıngı, kayak sezonunu erken açmalarını sağlayan yapay kar üretim makinelerinin sabah saatlerine doğru çalıştığını aktararak "Şu ana kadar 1.215 metreküp su kullanıldı. Yaklaşık 1.166 ton su. Yapay kar makineleri ile birlikte 3 bin 500 metreküp yapay kar üretimi yapıldı. Bu kayak sezonunun erken açılmasında önemli bir etken olmuştur. Bu sistem sayesinde Erciyes’te kayak sezonu neredeyse 4 ay olacak." diye konuştu. Cıngı, kar yağışı ve yapay karlama sisteminden sonra Avrupa’daki birçok acentenin kayak merkezini yakın takibe aldığını ve buradaki gelişmelerden anında bilgi aldıklarını ifade etti. Önümüzdeki günlerde yabancı turist kafilelerinin gelmesini beklediklerini dile getirdi. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.