EPDK'dan akaryakıt fiyatlarına yakın takip

EPDK'dan akaryakıt fiyatlarına yakın takip

EPDK tarafından akaryakıt fiyatlarına yönelik hazırlanan taslağa göre şirketlerin fiyatlarını belirlerken EPDK tarafından uygulanan takip sistemini dikkate alması ve fiyatlarını makul düzeyde tutması amaçlanıyor.

Seval Ocak Adıyaman'ın haberi:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından akaryakıt fiyatlarına yönelik hazırlanan taslağa göre şirketlerin fiyatlarını belirlerken EPDK tarafından uygulanan takip sistemini dikkate alması ve fiyatlarını makul düzeyde tutması amaçlanıyor.

EPDK akaryakıt fiyat oluşumuyla ilgili kurul karar taslağını sektörün görüşüne açtı.

EPDK'dan edinilen bilgiye göre, görüşe açılan taslakla petrol piyasasında fiyatların takibi daha etkin yapılacak. Taslakta, rafineri fiyatının ve pompa fiyatının uluslararası piyasalardaki göstergelere göre oluşup oluşmadığının takibine yönelik kriterler belirlenirken, dağıtıcı ve bayi payı için karşılaştırmada dikkate alınacak ülkelere açıklık getirildi. Ayrıca Türkiye'ye özgü maliyetlerin dikkate alınacağı da taslakta yer aldı.

Söz konusu düzenleme ile şirketlerin fiyatlarını belirlerken EPDK tarafından uygulanan takip sistemini dikkate alması ve fiyatlarını makul düzeyde tutması amaçlandı. Taslağa ilişkin Kurul kararının kesinleşmesiyle geleceğe ilişkin belirsizlikler azaltılacak, böylece piyasada faaliyet gösteren dağıtım şirketleri ve istasyon sahiplerinin daha tutarlı program ve projeksiyon yapmaları sağlanacak. Ayrıca aşırı karlar içeren fiyat uygulanması engellenecek, tüketicilerin akaryakıt alımını makul fiyatlarla yapması sağlanacak.

"Aşırı fiyat artışlarına izin verilmeyecek"

EPDK yetkilileri tüketicinin mağduriyetine yol açacak aşırı fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirtiyor.

EPDK iç pazarda akaryakıt fiyatlarını, en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına göre izliyor. Bu çerçevede Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'daki ürün fiyatları ve nihai bileşenleri takip ediliyor. Türkiye fiyatları ile baz alınan bu fiyatlar arasında büyük oranda farklılıklar varsa EPDK dağıtım şirketlerini uyarıyor. Uyarıya rağmen fiyatlarda bir düşüş olmazsa EPDK 2 ay süreyle tavan fiyat uygulayıp bu süreçte benzin ve motorinde fiyatı kendi belirliyor.

22 Mayıs’ta sona eren akaryakıttaki tavan fiyat uygulaması sonrası bazı  dağıtım şirketlerinin 13 kuruşa varan artışlara gitmesi EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın tavan fiyatı tekrar uygulama ikazıyla geri çekilmişti. Tavan fiyat uygulaması ile piyasaya bir sinyal verildiğini belirten Yılmaz, bazı şirketlerin olumsuz tavırlarının sektörün tamamına maliyet olarak yansıyabileceğine dikkat çekmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.