EPDK, az satılan ‘katkılı’ benzin ve motorine indirim istiyor

EPDK, az satılan ‘katkılı’ benzin ve motorine indirim istiyor

EPDK, ilk olarak Haziran 2009’da akaryakıta tavan fiyat uyguladı.

EPDK, akaryakıt dağıtım şirketlerinden, tüketimi az olan katkılı benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapmalarını istedi. Aslında EPDK, Enerji Bakanlığı ile bir araya gelip dünyada en pahalı akaryakıtın satılmasına sebep olan yüksek vergilerde indirim istemeli. Aksi halde satışı az olan katkılı ürünlere yapılacak 3-5 kuruşluk indirim tüketici için bir anlam ifade etmeyecek.

Akaryakıt sektörü yeniden tavan fiyatı konuşmaya başladı. Nedeni, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) akaryakıt ana dağıtım şirketlerinden katkılı ürünle (benzin, motorin) katkısız ürün arasındaki fiyat farkının makul düzeye çekilmesini istemesi. Aksi halde EPDK, 20 Mart’ta tavan fiyatı gündeme alacak. Kurul’un, satışları daha fazla olan standart benzin ve motorin yerine, pazar payı çok düşük olan (yaklaşık benzinlerde yüzde 5, motorinde yüzde 25) katkılı ürünlere fiyat indirimi istemesi, ilginç bir durum. Aslında yapılması gereken EPDK’nın, Enerji Bakanlığı ile bir araya gelerek dünyada en pahalı akaryakıtın satılmasına neden olan yüksek vergilerde indirim istemesidir. Aksi halde tüketimi az olan katkılı ürünlere yapılacak 3-5 kuruşluk indirim, tüketici için bir anlam ifade etmeyecek. Çünkü benzin ve motorine ödenen paranın yarıdan fazlası yüksek vergiye (ÖTV, KDV) gidiyor.

EPDK, akaryakıt sektöründe ilk tavan fiyat uygulama kararını Haziran 2009’da aldı. Şirketler, ‘Satış fiyatlarını en yakın erişilebilir uluslararası piyasa fiyatlarına uyumlu hale getirin’ uyarısını dikkate almayınca EPDK, 29 Haziran’dan itibaren tavan fiyat uygulaması başlattı. Kararla, Türkiye’de satışa sunulan benzin ve motorin fiyatları 2 ay süreyle Kurul tarafından belirlendi. İki aylık uygulamayla akaryakıt fiyatlarında, litrede 20 kuruş civarı indirim sağlandı. Ancak Maliye, indirim oranında akaryakıta yeni vergi koyunca tavan fiyat uygulaması tüketiciler açısından sonuçsuz kaldı.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi (KDV), akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında geliyor. Resmi verilere göre Ocak 2000’de 1 litre benzinden toplam 0,366 lira vergi alınırken bu rakam Mart 2014’te 2,954 liraya çıktı. Benzer durum motorin için de söz konusu. 1 litre motorinin vergisi ise 0,246 liradan 2,306 liraya yükseldi. Aynı dönemde akaryakıt fiyatlarının da artış gösterdiği muhakkak. Ayrıca Maliye zaman zaman ‘Son yıllarda akaryakıt ürünleri üzerinden alınan toplam vergilerde oransal azalma olduğunu’ açıklıyor. Ancak olaya tüketicinin cebinden çıkan para yani ödediği vergi tutarı açısından bakmak en sağlıklı yol olacaktır. Enerji Bakanlığı ve EPDK, tam bu noktada devreye girerek, akaryakıttan alınan vergilerde tüketicilerin lehine indirim yollarını aramalı. Bu anlamda dünyadaki uygulamalara bakarak akaryakıttaki yüksek vergi baskısının sonlandırılması gerekiyor. Bunun için de görev öncelikle bu iki kuruma düşüyor.

VATANDAŞIN VERGİ YÜKÜ AZALACAKTI

Tüketicilerin tepkisine neden olan yüksek vergilerle ilgili önemli bir ayrıntı da, hükumetin parti programı ve Acil Eylem Planı’nda yer alıyor. AK Parti’nin Parti Programı ve Seçim Beyannamesi’nde enerjiyle ilgili “Enerji politikalarının temelini, enerjinin ucuz ve güvenilir bir şekilde temin edilmesi, rekabete dayalı bir enerji piyasası oluşturulması, vatandaşın bütçesindeki yükün azaltılması, çevre ve insan sağlığının korunması oluşturmaktadır.” bilgisine yer veriliyor. Ayrıca 2002’de AK Parti hükümetinin açıkladığı Acil Eylem Planı’nda da enerji fiyatlarına vurgu yapılıyor: Enerji fiyatı üzerindeki yükler azaltılacak. Ancak, uygulama maalesef tüketicilerin aleyhine seyir izlemiştir. Bu taahhütlerin de tüketicilerin faydasına yerine getirilmesi gerekiyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.