Engin Noyan: Kur’an'ı yasakladılar, Kur'an ile aramıza duvarlar ördüler

Engin Noyan: Kur’an'ı yasakladılar, Kur'an ile aramıza duvarlar ördüler

Noyan, yasaklamayla başarıya ulaşamayanların Kur’an’ı anlamanın önüne geçtiğini aktardı

Risale Haber-Haber Merkezi

Sanatçı Engin Noyan, "Kur’an ile aramıza duvarlar ördüler. Sen onu anlayamazsın ‘o sana bir şey söylemez’ dediler" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı koordinesinde Bursa Kültür A.Ş. tarafından İncirli Kültür Merkezi’nde düzenlenen Erguva-i Sohbetler söyleşi programında konuşan Noyan, Kur’an merkezli hayat çağrısı yaptı. "Kur´an´ı Anlamak" konulu söyleşi başlığının aslında çok şeyi ifade ettiğini belirten Noyan, "Bugün hayatını bir şekilde idame ettirebilen herkes Kur’an´ı anlamaya yetecek kadar akıl ve fikir sahibidir" ifadesini kullandı. Noyan, "Her şeyi öğreniyoruz, her bir şeye vakit ayırabiliyoruz. Neden Kur’an ı anlamıyla birlikte öğrenmeyelim. Hayatımızın kurallarını belirleyen ve yol gösteren kutsal vahyin, mübarek sözlerin anlamını bilmeli değil miyiz?" diye sordu. İnsanlığın aydınlanmayı bin 400 yıl önce yaşadığını belirten Noyan, “Şeytanın işi insanları günaha sokmak, Müslüman’ın işi kendini günaha karşı korumak” diye konuştu.

Geçmişte okuma yazma bilmeyenlerin bile Kuran’ı anlayabildiğini söyleyen Noyan, “Günümüzde Elmalılı Hamdi Yazır’ın yazdığı Türkçe Kur’an mealini anlamak için sadeleştiriyoruz” dedi.

Kur’an-ı Kerim’i anlamak farzdır

Kur’an-ı Kerim’in birçok kez yasaklandığını belirten Noyan, yasaklamayla başarıya ulaşamayanların Kur’an’ı anlamanın önüne geçtiğini aktardı. Müslümanların mübarek Kur’an-ı Kerim’i anlamak mecburiyetinde olduğuna işaret eden Noyan, “Kur’an-ı anlamak farzdır, başka yolu yoktur. Biz Kuran’ı anladığımızda ne oluyor, bir çok soru yanıt buluyor. Bugün anlayamadığımız birçok konunun arkasında ne olduğunu görmeye başlıyoruz” dedi. 

Yüce kitap Kur’an-ı Kerim’in Zuhruf süresinde Firavun için "kavmini aptallaştırdı, içi boş insanlar haline getirdi” dendiğine dikkat çeken Noyan, “Peki Firavun bunu nasıl başardı çünkü yanında sihirbazlar vardı. İnsanlara yalanlar söylüyorlardı. Var olanı yok, yok olanı var gibi gösteriyorlardı. Firavun’un halkını aptallaştırması işte böyle oldu. Peki, bu Ayet-i Kerim’e bugün bize bir şey anlatmıyor mu? Firavunların sizi aptallaştırmasına izin vermeyin” ifadesini kullandı. 

Türkiye’de ilk kurulan televizyon kanalının adının Magic Box (sihirli kutu) olduğunu ifade eden Noyan, bu örnekten yola çıkarak günümüzde toplumun medya ve iletişim teknolojileri ile nasıl etkisiz hale getirildiğine ve aptallaştırıldığına ilişkin çarpıcı örnekler verdi. Medyanın egemen güçler tarafından tanzim edildiğini iddia eden Noyan, “Fikrini açıkça beyan eden, haktan başka davası olmayan, apaçık konuşan, meselelerini gündeme getiren, davasının peşinde koşan bir kitleyi kim ister?” diye sordu.

Kur’an ile aramıza duvar ördüler

Amacın toplumu köreltmek ve bir sürü psikolojisine sürüklemek olduğuna dikkat çeken Noyan, “Mübarek Kur’an-ı Kerim’in tarifi ile hayvan sürüsü gibi bir kitle istiyorlar. Otur deyince otursun, kalk denilince kalksın, fikir beyan etmesin, emirlere itaat etsin, şahsiyetsiz bir kitle istiyorlar. Kur’an-ı Kerim’in inşa ettiği insan bu değil. Onun için Kur’an ile aramıza duvarlar ördüler. Sen onu anlayamazsın ‘o sana bir şey söylemez’ dediler” diye konuştu. 

Kur’an’ın duvara asılmak için indirilmediğini belirten Noyan, Kur’an’la aramıza fiziki ve manevi duvarların konulduğunu belirterek, Kur’an’ın anlaşılmaz olduğunu iddia etmenin bile küfre yakın olduğunu söyledi. Noyan, söyleşi sonrası okurları ile sohbet etti, kitaplarını imzaladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum