Engelliler 'ulaşılabilir üniversite' kuruyor

Engelliler 'ulaşılabilir üniversite' kuruyor

Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinin engelliler için uygun hale getirilmesi için görme, işitme ve bedensel engellilerden oluşan ve aralarında öğrencilerin de yer aldığı 10 kişilik ekip kuruldu.

Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinin engelliler için uygun hale getirilmesi amacıyla görme, işitme ve bedensel engellilerden oluşan ve aralarında öğrencilerin de yer aldığı 10 kişilik ekip kuruldu. Ekibin yerleşkeyi gezerek hazırlayacağı raporun ardından üniversitede tespit edilen alanlar yeniden dizayn edilerek engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.

Harran Üniversitesi ile Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneğinin yaklaşık bir ay önce başlattığı "Engelsiz Üniversite" projesi kapsamında farklı engel gruplarının bir arada bulunduğu 10 kişilik bir ekip oluşturuldu. Bu kapsamda üniversitenin Osmanbey yerleşkesini gezerek kendileri için sorun oluşturan alanları tespit edecek olan engelliler, sonucu bir rapor halinde üniversite yönetimine sunacak. 

Engellilerin kimseye ihtiyaç duymadan eğitimlerine devam edebilmeleri amacıyla hazırlanacak raporun ardından üniversitede tespit edilen alanlar yeniden dizayn edilerek engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek.

"Onların önünü açmaya çalışıyoruz"

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle üniversite okumak isteyenlerin hiç kimseye ihtiyaç duymadan eğitim görmelerini amaçladıklarını belirtti. 

Projenin Türkiye'de örnek olduğunu dile getirerek, her insanın bir engelli adayı olduğunu anımsatan Taşaltın, şöyle devam etti:

"Çalışmamızla üniversitemize gelen engelli bir kardeşimiz, hiç kimseye ihtiyaç duymadan evinde çıktığı gibi otobüse kendi başına binerek okuluna gelecek. Kimseye ihtiyaç duymadan sınıfından kantine ya da tuvalete gidebilecek. Çalışmalarda engel olarak belirlenen yerler örneğin merdiven, asansör, durak veya otobüsler için çalışma başlatacağız.Birinin engelli ayağının onun iyi bir doktor ya da mühendis olması için engel teşkil etmemesi gerekiyor."

"Engelliler toplum için bir kambur değil"

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği Başkanı Habib Polat da engellilerin toplum için bir kambur olmadığını, imkan sağlanması halinde kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebileceğini göstermeye çalıştıklarını aktardı. 

Proje sayesinde engellilerin üniversiteye erişimlerinin daha rahat olacağını belirten Polat, üniversitenin yerleşkesindeki engelleri uygulamalı bir şekilde yaşayarak tespit ettiklerini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.