Engelliler için engel tanımayan motosiklet icat etti

Engelliler için engel tanımayan motosiklet icat etti

Bitlis’in Güroymak ilçesinde yaklaşık 20 yıldır motor ustalığı yapan ilkokul mezunu Kerem Aysoy, kışın çetin geçtiği Bitlis’te engelliler için engel tanımayan motosiklet icat etti.

Karın anavatanı Bitlis’te, engelli vatandaşların kışın dışarı çıkmakta ve ihtiyaçlarını gidermekte zorlanması nedeniyle kendisine ait iş yerinde engelliler için tam donanımlı motosiklet icat etmek için kolları sıvayan motor ustası Kerem Aysoy, 3 yıldır üzerinde çalıştığı projesini gerçekleştirerek engeliler için engel tanımayan son derece kullanışlı motosiklet icat etti.

Hurda motorların ön kısmını keserek arkasına da 3 teker üstüne kasa ilave eden Aksoy, yüksek güçteki motor sayesinde, motosikleti yaklaşık 3 ton ağırlığında olan araçları bile çekebilecek hale getirdi. Aynı zamanda saatte yaklaşık 50 km yol sürat yapabilen motorla yaklaşık 1 ton da yük taşınabiliyor. Her haliyle engelliler için çok kullanışlı olan motosikletin maliyeti ise yaklaşık bin TL civarında. Şimdiye kadar bu motorlardan 3 adet üretip tamamen ücretsiz olarak maddi durumu iyi olmayan engellilere hediye eden motor ustası Aysoy’un en büyük hayali ise gerekli sermaye ve desteği bularak seri üretime geçip daha çok engelliye ulaşmak.

Tek amacının; kışı çetin Bitlis’te engellilere yardımcı olmak olduğunu belirten Aysoy, “Engellilere güçlü bir motor yapmak için 3 yıldır çalışıyorum. Bu sayede de şimdiye kadar her türlü şarta uyum sağlayabilen ve oldukça güçlü olan 3 adet motor yaptım. Bu motorlardan ikisini engelli kardeşlerimize hediye ettim. Biri üzerinde de motoru daha da geliştirmek için çalışıyorum.” dedi.

İcat ettiği motosikletin 3 tonluk aracı rahatlıkla çekebildiğini anlatan Kerem Aysoy, “Ayrıca bu motor yaklaşık 1 ton civarında yük taşıyabiliyor. Ayrıca saatte 50 km hız yapabiliyor. Ve en önemlisi de yakıt gideri çok cüzi miktarda. Örneğin 250 km’de en fazla 25 lira yakıt harcıyor. Her anlamda yılın 6 ayını kar altında geçiren ilimizde engelli kardeşlerimiz bu motoru kullanarak her türlü ihtiyaçlarını giderebilirler.” ifadelerini kullandı.

Destek sağlanması durumunda motoru çok daha konforlu ve daha tasarruflu hale getirebileceğine vurgu yapan Aysoy, söz konusu engelliler olduğunda her türlü fedakarlığı yapamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.