Engeller kaldırıldı ana dilde din hizmeti sağlandı

Engeller kaldırıldı ana dilde din hizmeti sağlandı

Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlayan yasal düzenlemeler sayesinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Kürtçe ve Zazaca din hizmetine başlandı.

Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlayan yasal düzenlemeler sayesinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Kürtçe ve Zazaca din hizmetine başlandı.

Kürtçe konuşmanın, eğitim almanın, savunma yapmanın yakın zamana kadar yasak olduğu Türkiye'de, demokratikleşme, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi kapsamında farklı dil ve lehçelerde yayın ile Kürtçe özel kursların açılmasıyla başlayan süreç, ana dilde din hizmetinin yolunu açtı.

Eğitim, sosyal ve kültürel alanda atılan adımlar, Kürtçenin özgürce konuşulmasını ve hayatın her alanında kullanılmasını sağlarken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde vaaz ve hutbenin yanı sıra irşat faaliyetleri ile "Alo Fetva" hattında Kürtçe ve Zazaca hizmet verilmeye başlandı.

Din görevlileri ana dilde din hizmeti verebilmenin, bölgedeki vatandaşlar da ana dilde din hizmeti alabilmenin memnuniyetini yaşıyor.

Bölgedeki bazı camilerde hutbe, Türkçe ve Kürtçe okunuyor.

"Vatandaşa anlayacağı dilden din hizmeti vermek görevimiz"

Diyarbakır Müftüsü Abdurrahim Aytaç, vaaz, hutbe, "Alo Fetva" ve diğer din hizmetlerinin Kürtçe ve Zazaca verilmesinden vatandaşın mutluluk duyduğunu söyledi.

"Amaç insanlara dini anlatmaktır. Dil de Allah'ın varlığının bir ayetidir. Vatandaşa anlayacağı dilden din hizmeti vermek görevimiz" diyen Aytaç, bu konuda iyi bir noktada olunduğunu belirtti.

"Hangi dilde faydalı olabiliyorsak o dili kullanıyoruz"

Diyarbakır Müftülüğünde Başvaiz Mehmet Sait Demir ise "Alo Fetva" hattında vatandaşlara ana dillerinde hizmet verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda burada Kürtçe ve Zazaca'yı bilenlerin görevlendirildiğini ifade eden Demir, "Vatandaş hangi dilde hizmet istiyorsa o dilde dini bilgi alıyor" diye konuştu.

Şırnak

Şırnak Müftülüğünce il genelindeki 510 camide vaaz ve hutbelerin Türkçe ve Kürtçe verildiği belirtildi.

Diyanet-Sen Şırnak Şube Başkanı ve Hz. Ömer Camisi'nde görevli imam hatip Nurettin Tatar, Çözüm Süreci ile atılan adımların din hizmetlerine de yansıdığını söyledi.

Vatandaşlardan Şahin Üzen, Kürtçe yaptığı konuşmada, vaaz ve hutbenin ana dillerinde okunması dolayısıyla mutlu olduklarını aktardı.

Batman

Batman'ın Kuyubaşı köyünde yaşayan vatandaşlar da ana dilde din hizmetinden memnun.

Köydeki camide görevli imam hatip Adnan Aslan, özellikle ileri yaşlarda olup Türkçe bilmeyenler için ana dilde din hizmetinin çok faydalı olduğunu anlattı.

Kürtçe konuşan Mehmet Çoban (94), Türkçe bilmediklerini, vaaz ve hutbelerin Kürtçe okunmasından sevinç duyduklarını söyledi.

Eskiden Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu hatırlatan Çoban, şimdi ise bu yasakların kalktığını belirtti.

Mardin

Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Süphan Camisi imam hatibi Abdullatif Nakşioğlu, ana dille ilgili engellerin kaldırılmasında Çözüm Süreci'nin etkili olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Çözüm Süreci diyanet için 'altın devri' gibidir. Bu minberde mihrapta ana dilimizde vaaz verip, hutbe okuyoruz. Ne mutlu bize. Allah Diyanet'ten de hükumetten de razı olsun" ifadelerini kullanan Nakşioğlu, geçmişte yasak olduğu için hutbeyi Kürtçe okuyamadıklarını hatırlattı.

Cemaatin genellikle Türkçe ve Arapça bilmediğine işaret eden Nakşioğlu, "İslam dinine göre her milletin, her kavmin kendi dili ile hutbe okunması lazım" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.