Enerjinin yüzde 21'i Çoruh Havzası'ndan

Enerjinin yüzde 21'i Çoruh Havzası'ndan

Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES'lerin yanı sıra yapımı süren HES'lerin de hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzası'ndan karşılanacağı bildirildi. Artvin Valisi Kemal Cirit, "Toplam

Çoruh Nehri'nde faaliyet yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile Hidroelektrik Santral'lerin (HES) yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES'lerin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzası'ndan karşılanacağı bildirildi. Bayburt'taki Mescit dağlarından doğarak Batum'dan Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri üzerinde, ilk olarak Türkiye-Avusturya ikili işbirliğiyle Eylül 1999'da inşaatına başlanan Muratlı Barajı ve HES, 29 Haziran 2005'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Türkiye'nin en hızlı akan nehri Çoruh üzerinde tamamlanan ilk baraj olan, yıllık 444 milyon kilovatsaat üretim kapasitesi bulunan barajdan şu ana kadar 3 milyar 572 milyon kilovatsaat enerji üretildi. Çoruh üzerindeki ikinci baraj olan, Borçka ilçesinde 8 Nisan 2007'de Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı Borçka Barajı ve HES ise yıllık 1 milyar 39 milyon kilovatsaat üretim kapasitesine sahip. Borçka Barajı ve HES'den şu ana kadar 5 milyar 838 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapıldı. Çoruh Nehri'nde yapılan diğer bir baraj ise Deriner Barajı ve HES. Deriner, 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı olma özelliğine sahip. Yine Başbakan Erdoğan'ın 12 Aralık 2012'de hizmete açtığı Deriner Barajı'nın tam kapasite ile çalışması halinde yılda 2 milyar 118 milyon kilovatsaat üretim kapasitesi bulunuyor. Türkiye'de şu ana kadar inşa edilmiş en büyük yer altı elektrik santrallerinden birine sahip olan ve dünyadaki mühendislik harikaları arasında gösterilen Deriner Barajı'ndan, şu ana kadar 700 milyon kilovatsaat enerji üretildi.

BARAJLARIN İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Çoruh Nehri'nde hizmete açılan bu barajların yanı sıra yapımı süren barajlar da yer alıyor. Bunlardan biri olan Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Çoruh üzerindeki bir başka baraj ise temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip olacak Artvin Barajı. Bu barajın yapımına ise 01 Ocak 2011'de başlandı.

16 BARAJ VE 162 NEHİR TİPİ HES YAPILMASI PLANLANIYOR

Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri'nin Bayburt'tan başlayan yolculuğunun Erzurum'dan Artvin'e ulaştığını, Çoruh'un buradan da komşu ülke Gürcistan'ın Batum kentinden Karadeniz'e döküldüğünü belirterek, "Çoruh 431 kilometrelik yolculuğunun yüzde 96'sını ülkemizde devam ettirmekte" dedi. Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretme potansiyelinin 71 milyar kilovatsaat olduğunu ifade eden Cirit, "Sadece Çoruh Havzası'ndaki üretimimiz bugün itibarıyla 10 milyar 110 milyon kilovatsaat. Tüm HES'ler tamamlanıp barajlarımız faaliyete girdiğinde ülkemizin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'ini Çoruh karşılamış olacak" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.