Enerjide 'ESİS Projesi' hayata geçirildi

Enerjide 'ESİS Projesi' hayata geçirildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için Türk Telekom Grubu'nun bilişim çözümleri firması İnnova tarafından hayata geçirilen Stratejik Yönetim ve İstatistik Sistemi (ESİS) projesi ile Türkiye'nin ortak enerji bilgi merkezi oluşturuluyor.

Selçuk Kapuci'nin haberi:

Ülkenin ortak enerji bilgi merkezini oluşturacak projenin tanıtımı Ankara'da yapıldı.

ESİS'in tanıtım toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türk Telekom Grup CEO'su Hakam Kanafani ile İnnova Bilişim Çözümleri AŞ Genel Müdürü Ümit Atalay, katıldı.

250 MİLYON ADET VERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantıda konuşan Yıldız, ülkenin idaresine irade koyanlar olarak doğru karar verebilmek için mutlaka doğru rakamlarla yola çıkmaları gerektiğinin altını çizdi. Bunun için doğru rakamlara ihtiyaç duyduklarını söyledi. "Doğru rakamın doğru türevi olur." diyen Yıldız, "O yüzden bizim güncellenmiş aylık 250 milyon adet verinin değerlendirildiği bir projeden söz ediyoruz. Aylık, saatlik, hatta dakikalık verilerin değerlendirildi bir çalışma bu. Adıyaman'daki bir varil petrol ile Çanakkale'deki bir kwsaatlik enerjiyi değerlendirebileceğimiz bir projedir." ifadelerini kullandı.

Yıldız, geçmişte aynı konuda üç ayrı bakanlıktan3 ayrı verinin geldiğine işaret edip "Artık bu sistemle tek noktadan tek veriyle hareket edeceğiz. 3 yıllık bir çalışmanın sonucu ile test ve teyid edilmiş rakamlarla hareket edeceğiz." dedi.

Türk Telekom Grup Ceo'su Hakam Kanafani de ESİS projesinin bilgi teknolojileri ve enerji sektörü için önemli bir proje olduğunu belirtti. Kanafani "Türk Telekom grubu olarak teknoloji ve inavasyon konusunda gelişmelere ve yatırımlara devam ediyoruz. ESİST projesi bu anlamda bir vizyon projesidir. İnnova'nın katkıları ile hayata geçirilen proje sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir projedir." şeklinde konuştu.

PİYASAYA DÜZENLİ VERİ AKACAK

İnnova tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için geliştirilen ESİS projesinde; bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar arasında veri tutarsızlıkları engellenerek ortak bir enerji veri altyapısı oluşturulması, enerji ve tabii kaynaklar sektöründe faaliyet gösteren piyasa oyuncularından faaliyetleri ile ilgili düzenli veri akışının sağlanması,stratejik karar verme sürecini destekleyici veriye kolay ve hızlı erişim,kritik verilerin doğru ve güncel haliyle tutulması,bakanlık personelinin bu verileri kullanarak analiz yapabilmesi,faaliyetlerin mevzuata uygun bir şekilde, iş süreci mantığında standardizasyon sağlanarak yürütülmesi,kullanım yetkileri dâhilinde bilgiye hızlı ve kolay erişilmesine olanak tanınması, bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar arasındaki resmi yazışma ve bürokratik işlemler trafiğinin azaltılması, çözümle birlikte sunulan iş zekâsı platformu ile yapılabilen veri analizi ve dinamik raporlama sayesinde üst düzey kullanıcılara Karar Destek Hizmeti, verilerin şeffaf, erişilebilir ve güvenilir bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması sağlanıyor.

Cihan