Enerji yoksullarına destek geliyor

Enerji yoksullarına destek geliyor

Konut tüketicilerinden ödeme güçlüğü olanlar, süreli olarak "enerji yoksulluğu" altında sübvanse edilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanan ve çalışmaları süren Elektrik Enerjisi Piyasası Strateji Belgesi Taslağı, gelecek dönemde enerji alanında izlenecek politikalara ışık tutuyor.
 
Buna göre, serbestleşme süreci sonunda kurumsallaşmış, şeffaflığı, rekabetçiliği, hesap verilebilirliği ve öngörülebilirliği artırılmış, hedef piyasa modeline göre işleyen bir elektrik piyasası hedefleniyor. 
 
Bu çerçevede, piyasada fiyat oluşumunda kamu ağırlığı tedrici olarak azaltılmaya devam edilecek. Özelleştirme uygulamaları, programdaki termik santral ve programa girecek termik ve hidroelektrik santralleri ile devam ettirilecek.
 
Yap-işlet, yap-işlet-devret anlaşmalarına sahip tesislerin sözleşmeleri mevcut sürelerinin sona ermesinden sonra sözleşmelerinden kaynaklanan nedenler haricinde uzatılmayacak.
 
Konut tüketicisi haricinde doğalgaz ve elektrikte maliyet bazlı fiyatlandırma uygulamasına devam edilecek. BOTAŞ elektrik üreticilerine yönelik gaz fiyatlarını kamu ve özel ayrımı olmaksızın uygulayacak.
 
Ödemeyen-ödeyemeyen ayrımı yapılacak
 
Konut tüketicilerinden ise sadece ödeme güçlüğü olanlar, süreli olarak "enerji yoksulluğu" altında sübvanse edilecek. 
 
Konut tüketimi hem doğalgaz hem elektrikte verimliliği teşvik edici kademeli tarife mekanizması ile düzenlenecek, sadece "enerji yoksulluğu" kapsamına girenlere destekte bulunulması amaçlanacak.
 
Tüm düzenlemelerin maliyet temelli, rekabeti destekleyici, tüketici odaklılık perspektifine sahip olması ve analitik temellere dayanan gerekçeler üzerine inşa edilmesi esas olacak. Tüketiciler arasında "ödemeyen" ve "ödeyemeyen" tüketici ayrımı mümkün olduğunca netleştirilecek.
 
Tedarikçi değiştirme kolaylaşacak
 
Tüketici odaklı düzenlemeler kapsamında, dağıtım ve tedarik hizmetlerinde çağrı merkezi bekleme süreleri, gizli müşteri uygulaması, memnuniyet anketleri, bilgi paylaşımı kapsam ve standartları, sektörel hizmet ilkeleri belirlenmesi gibi müşteri odaklı uygulama arayışlarının hayata geçirilmesi sağlanacak.
 
Tüketicinin tedarikçiler arasında tercih alternatiflerine hakim olabileceği ve sorunsuz erişebileceği bir rekabet ortamı ve kolay tedarikçi değiştirme süreçlerinin varlığı yapılacak düzenlemelerle yakından takip edilecek.
 
Görevli perakende şirketleri ve dağıtım şirketleri arası ilişkinin denetimi yakından izlenecek.
 
AB standartlarında hizmet kalitesi
 
Tedarik sürekliliği dahil teknik ve ticari hizmet kalitesinin 2017'den önce AB standartlarına getirilmesi amacıyla önlemler alınacak.
 
Tüketici profiline bağlı fiyatlandırmaya imkan tanıyacak şekilde tüketici bilgilerinin derlenmesi, ilgili kısmının paylaşımı veya gizliliği, bu veri tabanlarına ilişkin sanal güvenlik konularında uzun vadeyi de kapsayacak mevzuat yapılandırmaları hayata geçirilecek.
 
Elektrikte 2016 itibarıyla tüm tüketicilerin serbest tüketici olması hedefleniyor.
 
Bölgesel tarifeye geçiş
 
Dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme giderlerinde etkili izleme amacıyla şeffaf bir yapı kurgulanacak. Bu kapsamda, mevcut takip ve denetim mekanizmaları AB ve diğer en iyi ülke örnekleri de göz önünde bulundurularak güncellenecek. 2016 itibarıyla uygulanacak dağıtım tarifelerinin performans temelli olarak tasarlanması sağlanacak.
 
Uzun dönemde sistemdeki tüm teknik kayıpların OECD ülkeleri ortalamalarına indirilmesi ve kaçakların ulusal tarife mekanizmasının sona erdirilmesine imkan verecek seviyelere indirilmesiyle bölgesel tarifeye geçiş sağlanacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.