Enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan karşılıyor

Enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan karşılıyor

Batman'da güneş enerjisi, rüzgar türbini gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırım girişimleri arttı.

Medeni Akbaş'in haberi:

Tüm enerjisini rüzgar ve güneşten karşılayan bir ev dikkatleri alternatif enerjiye yöneltti.

Batman'da köy dışında bulunan evine elektrik çekmek üzere yaptığı başvurudan olumsuz cevap alan vatandaş, evin tüm enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan karşıladı. Koyunlu köyüne yaklaşık 5 kilometre uzaklığındaki evine elektrik çekmek üzere ilgili kuruma başvuran Abdurrahman Toprak, olumsuz cevap aldı. İlgili kurumun, evin bulunduğu yere elektrik götürülmesi için kendisinden trafo ve hatları çekmesini istediğini, bunun da yaklaşık 40 ile 50 bin lira gibi bir maliyet gerektirdiğini söyleyen Abdurrahman Toprak, bunun yerine çevreye duyarlı, ekolojik ve uzun vadede daha ekonomik olan güneş ve rüzgar enerjisini kullanmaya karar verdiğini anlattı. Batman'da 5 mühendisin bir araya gelerek kurdukları alternatif enerji şirketi ile görüşüp tüm enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan karşıladığını söyledi.

Daha önce yaklaşık 4 yıl jeneratörle enerji ihtiyacını giderdiğini anlatan Toprak, bu yöntemin hem ekonomik maliyetinin yüksek olduğunu hem de gürültü kirliği oluşturduğunu söyledi. Jeneratör sesinin gelen misafirleri ve beslediği evcil hayvanları rahatsız ettiğini ifade eden Toprak, halbuki kurulan güneş ve rüzgar enerjisi sayesinde ise bu olumsuzluklar ortadan kalktığı gibi fatura derdinin de olmadığını belirtti.

BATMAN'DA BİR İLK

Okulu bitirdikten sonra Batman ve bölgedeki güneş ve rüzgar enerjisini değerlendirmek üzere Solaryan Energy adlı şirket kurup çalışmalara başlayan Erhan Basmacı, Sedat Ekinci, Musa Okalin, Serdar Sınır ve Adil Al, bölgede ilk defa bir vatandaşın kendi evindeki tüm enerji ihtiyacını karşılayabilen bu sistemi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Sistemi kuran mühendisler, "Kurduğumuz sistem hem rüzgar hem de güneş panelleriyle evin ihtiyacını karşılayabilen hibrit sitem. Gece rüzgar fazla olduğu için enerjiyi rüzgardan alıyor gündüz ise güneşten üretiyor. Günde yaklaşık 15-20 kv'lık bir enerji üretiliyor. Bu da evin tüm enerji ihtiyacını karşılıyor. Elektrik faturası derdi yok, rüzgar esti, yağmur yağdı, yok tel koptu diye gecenin bir vakti karanlığa hapsolma derdi yok. Bu sistemi bir sefer kuruyor ve yıllarca faydalanıyorsunuz." açıklamasını yaptı.

"BİZİ HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNE MAHKUM EDEN ANLAYIŞA BİR CEVAPTIR"

Çok kısa bir zaman diliminde bu sistemin tüm bölgeye yayılmasını umut ettiğini belirten Çevre Gönüllüleri Derneği Üyesi Hasan Argunağa, "Batman 8 ay boyunca güneş gören bir ildir. Mühendis arkadaşlar alternatif enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanan örnek bir ev oluşturdular. Gerçekten hayran kaldım. Şehir şebekesinden, enerji iletim hatlarına uzak bu yerde bir evin tüm ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılamaları bir ilktir. Aslında bu bizi hidroelektrik santrallerine mahkum eden anlayışa bir cevaptır. Bölgemizin birçok yerinde alternatif enerji için imkanlar olduğunu görüyoruz. Güneşi bol rüzgar alan bir memleketiz. Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu projelerin yaygınlaştırılmasından yanayız." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.