Enerji içeceklerindeki korkunç tehlike!

Enerji içeceklerindeki korkunç tehlike!

Gıda sektörü ile kimya sektörünün bir arada çalışmalar yaptığını ifade eden Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Kutu içeceklerin içerisinde bulunan, ‘şeker tadı veren’ tanımı bu ürünlerin birtakım kimyasallar barındırdığını ortaya koyuyor” dedi.

Özyaral, ailelere seslenerek özellikle 6 yaş altındaki çocukların enerji içeceklerinden uzak durması ve enerjiyi doğal besinlerden alması gerektiği belirtti.
 
Geçtiğimiz günlerde Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir araştırma enerji içeceklerinin 6 yaş altı çocuklarda ölümcül olabileceğini ortaya koydu. 5 bin ayrı olaya ilişkin bulguları inceleyerek, 2010-2013 yılları arasında sürdürülen çalışmalarla ortaya çıkan rapor, olayların önemli bölümünde kalp ritminde düzensizlik görüldüğünü belirledi. Araştırmanın sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan  Doç. Dr. Oğuz Özyaral, kutu içeceklerin içinde birtakım kimyasalların olduğunu söyledi. Günümüzde kimya sektörünün gıda sektörüyle el ele olduğunu belirten Özyaral, “İçeriğini bilmediğimiz birtakım şeyleri yiyip içiyoruz. Çünkü besin endüstrisi tıbbın çok daha önünde ve hızlı yürüyor. Kimya sektörü 1900’lerden itibaren hayatımızda yer alıyor. Kimya besin ile el ele tutuştu ve inanılmaz işler yapıyor. Besinlerin zararları zamanla anlaşılıyor. Bazı kutu ürünlerde şeker tadı veren tanımı kullanılıyor o kavram girdiğinde kimyasallarla yüzleşiyorsunuz. Doğalı yaşamak varken çocuğun bir kimyasal ile karşılaşmasının hiçbir anlamı yok. Bunun çocuk için zararlı olduğu anlatılmalı” dedi.
 
Bir fincan kahve bir kutu enerji içeceğine eşit
Bir kutu enerji içeceğinin bir fincan kahvenin verdiği enerjiyi sağladığını belirten Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Enerji içeceklerinin en büyük sorunu ölçüsünün kaçırılması. ‘Ben bir kutu enerji içeceği içsem yeterli olacak’ mantığı ile hareket edilmiyor. Bunu 5 fincan kahve ile ikame ettiğimizde gerçek sorunu anlamış oluyoruz. Çünkü bir fincan kahvedeki kafein ile bir kutu enerji içeceğindeki kafein eşittir. Yani gereğinden fazla içildiğinde kalp hareketliliği ve damarda kan devir hızı artıyor. Böylelikle bir enerji patlaması yaşanabiliyor. Spor esnasında enerjinizi son noktasına kadar harcıyorsunuz. Damarların genişlemesi kanın fırlaması ya da daralması gibi hareketli oluyor. Kan basıncı ile ilgili reaksiyonlar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. 
 
Çocukların ve yaşlıların bu içeceklerden uzak durması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Özyaral, “Psikolojik olarak enerji içeceklerinden daha fazla enerji aldığımızı düşünüyoruz. Ama bu yanlış bir varsayım. Çünkü bir fincan kahve bir kutu enerji içeceğine denk geliyor. Bu içecekleri içerken özellikle, yaşlılar, çocuklar ve immün sistemde sorun yaşayanlar dikkat etmeli. Enerji içeceğini, diyet ve spor yapmak için almak yanlıştır. Enerji içeceği kişinin yapısına göre kullanılması gerekiyor. Ayrıca enerji içecekleri bazen de alkol ile birlikte alınıyor. Bu da belli bir kalp ritminin artmasına, tansiyonun yükselmesine neden olmaya başladı. Çocuklara gelecek olursak 6 yaş altı diye tanımladığımız kesimin 14 yaşına kadar immün sisteminin net oturmadığı biliniyor. Zaten çocuklara kahve, enerji yükleyici maddeler verilmiyor. 6 yaş altı çocuklar bu tarz ürünleri satın da alamayacağından anne ve babaların bunları ulaşılabilir yerlerde bırakmaması gerekiyor” diye konuştu.
 
Enerjiyi doğal ürünlerden almak mümkün
 
Veiilelerin çocukları ile mutfağa girerek doğal ürünler hazırlaması gerektiğinin altını çizen Özyaral, “Çocuk sütün aromasını kendisi bilmeli. Aileler aromalı sütleri paketlenmiş şekilde almak yerine, evde çocuklarıyla birlikte yapmalılar. Balla karıştırılan her içeceğin çok ciddi enerji verdiğini biliyoruz. Dolayısıyla mevsim meyvelerini enerji sağlamada kullanabiliriz. Eğer spora çıkacaksanız, bir litre suyun içerisine sıkacağınız bir limon ve bir tatlı kaşığı bal enerji sağlayacaktır. Gün içinde içeceklerimizin 12 bardağın altına düşmemesi gerekir. Kahvaltıdan sonra içilecek bir fincan kahve büyük bir enerji verir. Enerji için sabah uyandığınızda bir elma yiyebilirsiniz. Öğle saatinde yemekten önce yenecek elma, ya da komposto olarak tüketilirse bu kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Bu karışımların içine tarçın, kahve, kakule çeşitli baharatları koyabilirsiniz. Önemli olan meyveleri mevsime göre tüketmek ve kimyasallardan uzak durmaya çalışmaktır” dedi.
 
Enerjinizi bu içecekle sağlayın
Enerji içeceklerinin mevsim meyveleriyle evde hazırlanması gerektiğinin önemine vurgu yapan Özyaral, bu içeceğin nasıl hazırlanacağını da şu sözlerle anlattı:
“Mevsim meyveleri büyük enerji deposu diyebiliriz. Hazırlayacağınız bir bardak doğal enerji içeceği ile günlük enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu içecek için öncelikle yarım narı katı meyve sıkacağından geçireceksiniz. Ardından maden suyu ile karıştıracağınız bu karışıma bir mandalina, limon, elma, kivi, portakal, havuç, ananas, armut, üzüm gibi meyveleri ekleyerek tüketebilirsiniz. Arzu edilirse üzerine zencefil, tarçın gibi baharatlar ve bir tatlı kaşığı da bal kullanılabilir. Yazın da bunun içine buz koyarak tüketebiliriz. Bun tarifin yanı sıra süt ve bir muzu karıştırıp enerji için kullanabiliriz. Yulaf ezmesi bal ceviz ve sütle yaptığımız karışım da yüksek enerji verecektir.” 
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.