Endülüs, İslâm ile batının ilk birlikte yaşama tecrübesidir

Endülüs, İslâm ile batının ilk birlikte yaşama tecrübesidir

Müslümanlar İstanbul'u fethedemeyince, yönünü Kuzey Afrika'ya yönlendirdi

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ŞEHİRDER) "Şehir ve Medeniyet Konuşmaları" etkinliğinin beşincisinin konuğu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir oldu.

Prof. Dr. Mehmet Özdemir, sunumunda öncelikle Müslümanların Avrupa'yı fetih yolundaki en önemli geçiş noktası olan İstanbul'u fethedemeyince, fetihlerinin yönünü Kuzey Afrika'ya yönlendirdiğini, Cebelitarık Boğazı'ndan Avrupa'ya geçtiklerini ifade edip Endülüs Emevi Devleti'nin kurulması ve yıkılması arasında geçen sürede yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.

Özdemir bugünkü İspanya coğrafyasında yaklaşık 800 (711-1492) sene varlığını korumuş Endülüs Emevi devletinin, İslam ile Batı'nın ilk birlikte yaşama tecrübesi olduğunu dile getirdi. Sosyal, siyasi, ekonomik, mimari, askeri ve dini açıdan, bilim dünyasından Endülüs Emeviler'i inceleyen Özdemir, çağımızda İslam'ın Batı ile ilişkilerini, Müslümanların kendi aralarındaki sıkıntılarını anlamada Endülüs örneğinin çok iyi okunması, tahlil edilmesi ve anlaşılması gerektiğini örneklerle açıkladı.

İha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum