Endonezya'da yanardağ patlaması

Endonezya'da yanardağ patlaması

Dünyanın en ünlü volkanı Krakatoa'nın oğlu yeniden faaliyete geçti

1883 yılındaki büyük patlamada 36 binden fazla kişinin ölümüne neden olan volkanın çocuğu Anak Krakatoa'nın yine, o derece büyük bir patlamaya neden olması bekleniyor.

Krakatoa Yanardağı, 1883’te, beş bin kilometre uzaklıktan duyulan patlamayla birlikte önce lav püskürttü, sonra denize gömüldü. Yol açtığı felâketler sonucunda 36 bin kişi öldü, etkileri dünyada beş yıl boyunca hissedildi.

Şimdi de Krakatoa'nın küçük parçası, 1930’da denizden çıkan ve giderek büyüyen Anak Krakatoa, yani 'Krakatoa'nın Çocuğu' aynı korkuyu yaşatıyor insanlara. Endonezya’da Sumarta ile Java adaları arasındaki Sunda Boğazının küçük volkanlarından biri olan Krakatoa'nın dev patlamasına nerdeyse yaklaşıyor.



Şu anda patlamalar sonucu fışkıran lavların yüksekliği 360 metreyi buluyor. Ana volkan Krakatoa'nın büyük patlaması bunun iki katı kadardı.
1883 yılında gerçekleşen püskürme sırasında ortaya çıkan gücün, 150 megaton TNT patlamasının gücüne eşit olduğu hesaplanıyor.

Eğer 1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünün 20 kiloton olduğu göz önünde tutulursa, püskürme sırasında ne kadar büyük bir enerji ortaya çıktığını anlamak daha kolaylaşır.

Krakatoa'nın neden olduğu 30 metre yüksekliğindeki tsunami sahillerdeki 295 köyü sulara gömmüş ve 36 bin kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Facia, 1969’da çekilen "Krakatoa, Java’nın Doğusu" adlı ünlü filme konu olmuştu.

Anak Krakatoa, 1927 yılından itibaren fırsat buldukça, az miktarda da olsa lav püskürttü. Yıllar boyunca, Anak Krakatau’nun püskürttüğü lavlar üst üste yığıldı ve yıllarla birlikte Anak Krakatau da büyüdü, yepyeni bir ada ortaya çıktı.

1927 yılında meydana gelen patlamalar küçük Anak Krakatau'nun denizden yükselmesine neden olmuş ve bunun sonucunda ortaya çıkan volkanik ada bugün günde 2 cm ile büyümesini devam ediyor.

Anak Krakatau'nun en son patlaması 2008 yılında başlamıştı ve şimdi büyük patlamaya az kaldığı düşünülüyor. Çünkü, şiddeti gittkçe artan patlamalar, fırtınalara ve atmosfer tabakasında değişimlere neden olmaya başladı.
İnternetHaber