Endemik bitki zenginiyiz

Endemik bitki zenginiyiz

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis, tıbbi aromatik bitkilerin çok büyük ekonomik döngüsü olduğunu belirtti.

Seyis "Türkiye'de yıllık döngüsü 1,5 milyar dolar civarında. Bu bitkilerin ekonomik yönlerini ortaya çıkarıp, çiftçiye üretimini öğretmemiz gerekiyor" dedi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Seyis, Türkiye'nin endemik ve tıbbi aromatik bitki varlığı bakımından çok zengin bir ülke olduğunu, bu alanda özellikle Doğu Karadeniz ve Rize'nin ön plana çıktığını söyledi. Rize'de sahilden iki bin rakıma kadar tıbbi aromatik ve endemik bitkilere rastlamanın mümkün olduğuna dikkati çeken Fatih Seyis, kentte geçen yıl yapılan araştırmada çok farklı sonuçların ortaya çıktığını belirtti.

Seyis, Türkiye'de "ada çayı" denildiğinde sadece bir türün bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Fırtına Vadisi'nde son yaptığımız araştırmada 5 ayrı tür tespit ettik. Yaptığımız çalışmayla bilinenden farklı türleri ortaya koyduk. Bazı bitki türleri ise tıbbi aromatik özellikleri açısından hiç incelenmemiş. Bunların irdelenmesi gerekiyor. Yaptığımız bir çalışmada ise her yerde karşımıza çıkan ve 'ot' diye adlandırdığımız bitkiyi incelediğimizde, kalp hastalıkları ilaçlarının etken hammaddesi olduğunu gördük. 'Kantaron' diye adlandırdığımız bitkinin 7 ayrı türünü topladık. Sahilden iki bin rakıma kadar karşımıza çıkıyor. Sahildeki bitkinin, rakım yükseldikçe içeriği de farklılaşıyor."

Bölgenin "endemik bitki cenneti" olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Seyis, "Bölgede 2 bin 500 endemik bitki türünün sadece sistematik olarak teşhisi yapılmış durumda. Çoğunun içindeki etken maddesini bilmiyoruz. Bitkilerin sahilden yaylalara kadar içerikleriyle ilgili revizyonun yapılması gerek. Biz tıbbi aromatik değer açısından çalışma yürütmeliyiz" ifadelerini kullandı. Seyis. Türkiye'nin Tıbbi Aromatik Bitkiler Araştırma Uygulama Merkezine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Bitki çeşitliliğinin ve içeriklerinin belirlenmesi için buna ihtiyacımız var. Avrupa'daki bitkilerin içeriklerini biliyoruz ama Türkiye'dekiler çok farklı. Bu bölgedeki bitkiler içinde çalışma yapmamız lazım. Bölgede bitki örtüsü teşhisi yapılmış ama ekolojik değişiklerle neler olduğunu bilmiyoruz. Araştırma merkezi bu açıdan çok büyük bir ihtiyaç."

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.