En usta toplayıcı bile mantarda yanılabilir!

En usta toplayıcı bile mantarda yanılabilir!

Prof. Dr. Levent Avşaroğulları, "Doğal ortamdan toplanan her mantar zehirli olabilir. Kültür mantarı dışında hiçbir mantar yenmemeli.” dedi.

Son haftalarda artan mantar zehirlenmelerinin en büyük sebebinin doğal ortamda yetişen mantarların yenilmesi olduğu belirtildi.
 
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Avşaroğulları, son 1 haftada 30'dan fazla mantar zehirlenmesi nedeniyle acil servise başvuru yapıldığını belirterek, Bunlardan ikisi çok ağır tablo ile geldi ama diğerlerini şifayla taburcu ettik. Yağmurun yağması ile ortaya çıkan mantarlar çok güzel görüntü oluşturuyor. Özellikle bu işe meraklı vatandaşlar, mantarları topluyor ve hızla pişiriyor. Buraya kadar iyi güzel ama bundan sonraki tablo çok trajedik olabiliyor. Doğal ortamlarda toplanan mantarların yenilmemesi gerekiyor. Bir insan ne kadar iyi toplayıcı olursa olsun, yanılma payı her zaman vardır. Sadece kendisine değil çevresindekilere ve ailesine de bu zararı verme ihtimali söz konusudurö diye konuştu.
 
"ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR"
 
Prof Dr. Avşaroğulları, mantar yiyen birinin zehirlendiğini nasıl anlayacağını da belirterek,  İlk iki saat ve 6 saat sonra kendini belli eden iki tür mantar vardır. Genellikle ilk iki saatte ortaya çıkan mantar zehirlenmelerinde bulantı, kusma, terleme, sersemlik hali, bulanık görme, boyunda ve yüzde kızarma gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle 6 saat sonra belirtisi çıkan mantarlarda ise durum daha ciddi seyredebilir. Bunlar ise bulantı, kusma, karın ağrısı, tansiyonda düşme, nabızda artma gibi belirtilerdir. Çünkü, mantar zehirlenmelerinin bazıları çok hızlı bir şekilde ilerlemekte ve ölüm olabilmekte. O yüzden bir acil servis ekibinin bu konuda tanı yapıp ayırıcı tabloyu ortaya çıkarması gerekir. Bu yönde de tedaviye başlanılması gerekirö ifadelerini kullandı.
 
"PİŞİRİNCE ZEHİRİ KAYBOLMUYOR"
 
Levent Avşaroğulları, mantarın zehirlemeyeceğine dair birtakım bilinen şeylerin yanlış olduğunun da altını çizerek, Mantarı pişirirsek zehri kaybolur ya da gümüş kaşıkta mantar pişirirsek ve kaşık kararırsa o mantar zehirlidir, içi şu renktir dışı bu renktir gibi çok çeşitli görüş ve inanışlar var. Bunların hiçbirisi doğru değildir. En tecrübeli mantar toplayıcısının da yanılma ihtimali vardırö diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.