En pahalı sofra buralarda

En pahalı sofra buralarda

Türkiye’de en yüksek enflasyon, 2014’de ortalamanın 1 puan üzerinde olan yüzde 9.11 artışla Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yaşandı.

Lokanta ve otellerde enflasyonun yüzde 18.8 çıktığı iki il gıda ve konut ta da en yüksek enflasyonu yaşadı. En düşük enflasyon da yüzde 6.71 ile Konya-Karaman’da.

Türkiye’de 2014 yılında enflasyon rakamı yüzde 8.17 olarak çıkarken, enflasyon her ilde aynı oranda yaşanmadı. Türkiye’nin farklı illeri farklı kategorilerdeki enflasyonu değişik düzeylerde hissetti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de enflasyonun en yüksek olduğu iller Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu. Son dönemde Suriyelilerin yoğun olarak göç ettiği iller olarak öne çıkan bu iki ilde genel enflasyon Türkiye ortalamasının neredeyse 1 puan üzerine çıkarak yüzde 9.11 olarak gerçekleşti.

En düşük enflasyon ise ortalamanın yaklaşık 1.5 puan altında kalan Konya ve Karaman illerinde hissedildi. Enflasyonun en çok hissedildiği kategori ise lokanta ve oteller oldu. Farklı kategoriler ve iller bazında yapılan karşılaştırmada enflasyonun en yüksek oranlara çıktığı lokanta ve oteller kategorisinde enflasyon şampiyonu da Diyarbakır ve Şanlıurfa. Bu iki ilde lokanta ve otellerin enflasyonu yüzde 18.8 olarak çıktı.

ANKARA KONUT FİYAT ARTIŞINDA İSTANBUL'U GEÇTİ

Bölgesel enflasyon verilerine göre, sanılanın aksine Ankara’daki konut enflasyonu İstanbul’u geride bıraktı. Konut, su, elektrik, gaz kategorisinde Ankara’da enflasyon yüzde 10.4 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır illerini takip ederek ikinci oldu. İstanbul’da ise bu rakam yüzde 8.1 olarak gerçekleşti.

TEK UCUZLAMA ULAŞTIRMA VE HABERLEŞMEDE

Türkiye’de herhangi bir bölgede ucuzlama yaşayan kategoriler yalnızca ulaştırma ve haberleşme oldu. Ulaştırma en çok yüzde 4.77 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop illerinde ucuzlarken, bu kategoride 13 ilde daha eksi enflasyon yaşandı. Haberleşme kategorisinde de, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri’de yüzde 0.67, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te yüzde 0.05’lik eksi enflasyon yaşandı.

haberturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.