En pahalı otomobil Türkiye'de

En pahalı otomobil Türkiye'de

37 Avrupa ülkesi arasında en ucuz 9'uncu ülke olan Türkiye, yüksek ÖTV yükü sebebiyle “otomobil fiyatları” kategorisinde zirveye çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu “satınalma gücü paritesi” sonuçlarını açıkladı. 2014 verilerine göre Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 61 oldu. Bu değer, Avrupa genelinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 61 avro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Fiyat düzeyi endeksinin 100'den büyük olması pahalılığa, düşük olması ucuzluğa işaret ediyor. Buna göre Türkiye'de bütün fiyatlar Avrupa ortalamalarının gerisinde kaldı, sadece otomobil fiyatları yüksek geldi. Kişisel ulaşım araçları endeksi, 110 olarak gerçekleşti ve AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 10 üzerinde seyretti. Otomobile uygulanan yüksek ÖTV oranları, bu tabloda etkili oldu. 1 Ocak 2014'ten bu yana motor hacmi 1600'ü geçmeyen araçlardan yüzde 45 ÖTV alınıyor. Motor silindir hacmi 1600-2000 arasında olan araçlarda vergi oranı yüzde 80, motor silindir hacmi 2000'in üzerinde olan araçlarda ise yüzde 130'luk ÖTV uygulanıyor. 

Tütün ve elektronik endeksleri de 87 oldu ve bu gruplarda Türkiye'nin fiyat düzeyi nispeten yüksek seyretti. Buna karşılık giyim endeksi 63, lokanta ve oteller endeksi 74 olarak hesaplandı ve bu gruplarda fiyatlar, diğer ülkelere göre “ucuz” düzeyde kaldı. Ortalama olarak değerlendirildiğinde ise Türkiye'de genel fiyat düzeyi 9 Avrupa ülkesinin üzerinde, 27 Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. Ülkeler itibarıyla karşılaştırıldığında Avrupa'nın en pahalı ülkesi 154 endeks değeriyle İsviçre, en ucuz ülkesi de 47 endeks değeriyle Makedonya oldu.

turkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.