En pahalı benzin Türkiye’de

En pahalı benzin Türkiye’de

Türkiye benzin fiyatında Avrupa ortalamasının 50 cent üzerine çıktı.

İsmail Altunsoy'un haberi:

Avrupa’da en pahalı benzini litresine 1,797 Euro ödeyen Hollandalılar kullanırken Türkiye’de fiyatlar bu ülkeye 20 cent fark atarak 2 Euro’ya yükseldi. Benzini en pahalı kullanan ülke olmaktan çıkmak için vergilerin düşürülmesi gerektiği dile getiriliyor.

Son günlerde akaryakıta peş peşe gelen zamlarla 1 litre benzinin fiyatı 2 Euro’ya (5 TL), 1 litre motorin ise 1,71 Euro’ya (4,29 TL) çıktı. Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkede benzinin ortalama fiyatı 1,483 Euro iken motorininki 1,385 Euro. Son zamlarda Türkiye, AB ülkeleri ortalamasına benzinin litresinde 50 cent, motorinde ise 33 cent fark attı. Avrupa’da en pahalı benzini litresine 1,797 Euro ödeyen Hollandalı kullanırken, Türkiye 2 Euro’luk fiyatla Hollanda’nın 20 cent üzerine çıktı.


Benzin, Avrupa ülkelerine göre pahalı satılırken komşu ülkelere göre ise uçurum denecek boyuta çıktı. Türkiye fiyatları, komşu ülkelerden Suriye, Irak, İran’ın iki katını geçti. Pahalı benzinde en önemli etken olarak yüksek vergi ve döviz kuru gösteriliyor. Sektör temsilcilerine göre çözüm vergilerin düşürülmesi ve kaçağın önlenmesi. Uzmanlara göre ise petrol fiyatlarının arttığı dönemlerde, yüksek vergiler düşürülerek tüketiciler korunmalı.

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlasını Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oluşturuyor. Son zamla birlikte istasyonda 1 litre benzin (İstanbul) 4,94 liraya satılıyor. Bu rakamın 2,93 lirası vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor. Rafineri şirketi 1,57 lira ve dağıtım şirketi de (bayiler dahil) 0,44 lira pay alıyor.

Avrupa’da en pahalı benzin Türkiye’de satılıyor. Ancak Türkiye’nin zaman zaman sınır ticareti yaptığı komşuları dikkate alındığında pahalılık iki katına çıkıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Nisan 2013 tarihli çalışmasına göre Türkiye’nin komşu ülkelerinden Gürcistan’da benzinin litre fiyatı 2,49 lira, İran’da ise 0,24 lira. Litre fiyatı Irak’ta 1,71 lira, Suriye’de ise 2,11 lira. Benzinde olduğu gibi komşu ülkelerde motorin de ucuza satılıyor. Bu ülkelerden en pahalı motorin yine 2,49 lira ile Gürcistan’da. Komşu ülkelerdeki ucuz akaryakıt, Türkiye’ye yasa dışı yollardan akaryakıt girişini artırıyor.

Yüksek vergi, akaryakıt kaçakçılığını cazip hale getiriyor. Sektör temsilcilerine göre benzin ve motorin gibi akaryakıt ürünlerinde ucuzluk vergiye bağlı. Yüksek vergi düşmedikçe indirim zor. Ayrıca döviz kurundaki artış da akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Sektör temsilcileri akaryakıtla ilgili şu uyarıyı yapıyor: Yüksek vergi, kaçağı cazip hale getiriyor. Özellikle komşu ülkelerden yasa dışı yollardan ucuz yakıt ülkeye giriyor. Çözüm, verginin düşürülerek kaçağın cazip olmaktan çıkarılması.

Zaman