En güzel model, asrı saadet dönemidir

En güzel model, asrı saadet dönemidir

Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Alıcı: "İslam medeniyeti diğer medeniyetlerin kavşak noktasında bulunan uzlaştırıcı, aktarıcı, ıslah edici ve dönüştürücü bir yaklaşıma sahiptir"

Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı, "İslam medeniyeti diğer medeniyetlerin kavşak noktasında bulunan uzlaştırıcı, aktarıcı, ıslah edici ve dönüştürücü bir yaklaşıma sahiptir" dedi.
 
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nce Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenen "Doğu Batı Medeniyeti ve İslam" konulu konferansta konuşan Prof. Alıcı, İslam medeniyetinin, bütün medeniyetleri kucaklayan bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.
 
Alıcı, dinler tarihinin bir yönüyle kültürel sistemler ve medeniyetler tarihi olduğunun altını çizerek, medeniyetlerin günlük hayatta karşılıklarının bulunduğunu dile getirdi.
 
Uluslararası toplumun öne çıkardığı medeniyetler ittifakı gibi oluşumların ayrıştırıcı veya birleştirici çabaları bulunduğunu vurgulayan Alıcı, "İslam medeniyeti diğer medeniyetlerin kavşak noktasında bulunan, uzlaştırıcı, aktarıcı, ıslah edici ve dönüştürücü bir yaklaşıma sahiptir. Bir milletin düşünce, davranış ve yeteneklerinde ortaya çıkan medeniyet kavramının yapı taşları olan varlık, mekan, zaman, insan, bilim, aynı zamanda medeniyetin yaklaşım tarzını sunuyor" dedi.
 
Prof. Alıcı, doğu medeniyetlerinin barış konusunda sakinliği, sükuneti ve iç devinimine karşılık, batı medeniyetinin "dünyaya barışı getireyim" derken insanları pasifize eden bir anlayışı savunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
 
"En güzel model, asrı saadet dönemidir. İslam medeniyetinde kişinin barış içinde olması için iç huzur ve barışçıl bir bedene sahip olması yetmez. İslam'a göre barış hareketlidir. Barışı yapmak demek; tesis etmek, yaymak, hareketlendirmek ve barış yapıcı olmak gerekir. Müslüman kelimesinde, bireysel olarak sonsuza teslimiyet, sosyo kültürel açıdan ise barışa götürmek, karşıdakine güven ve barış insanı olduğunu göstermek yatar. Zira İslam medeniyetine göre barış bir özgürlük sorunudur."
 
Konferansa, Vali Mustafa Tutulmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Galip Bakır, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, Müftü Faruk Arvas, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.