En garanti iş devlet memuru

En garanti iş devlet memuru

Uzmanlar, gençlerin iş güvencesi, ücret düzeyleri ve çalışma koşulları nedeniyle kamuda çalışmayı daha fazla tercih ettiklerini belirtti. Kamuda çalışanların sayısı yılbaşından bu yana 100 bin 20 kişi arttı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığının istihdam verilerine göre, kamuda çalışanların sayısı yılbaşından bu yana 100 bin 20 kişi arttı. Geçen yılın sonunda 3 milyon 319 bin 584 olan kamunun personel sayısı, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 3 milyon 419 bin 604'e yükseldi.
 
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersöz, Türkiye'de gençlerin hem kamu hem de özel kesimdeki iş imkanlarını takip ettiklerini ifade ederek, kamunun tercih edilmesinde özellikle iş güvencesi, ücret düzeyleri ve çalışma koşulları olarak üç faktörün ön plana çıktığını söyledi. 
 
Ersöz, üç faktörün dışında kişisel özellikler ve tercihlerin kamu veya özel sektörün çalışmak için tercih edilmesinde belirleyici olduğunu vurguladı.
 
Kamu sektöründeki uzman veya uzman yardımcılığı gibi bir takım pozisyonların farklı olanaklar sunduğunu anlatan Ersöz, kamunun ayırdığı bütçe ve kariyer gelişimine yönelik verilen eğitim imkanlarının gençleri bu alana yönlendirdiğine işaret etti.
 
Kamuda özel sektördeki gibi performansa dayalı bir sistemin bulunmamasının önemli eksiklik olduğunu ifade eden Ersöz, "Ben gençlerin özellikle kamuya tercihlerinin öncelikle olarak kişisel özelliklerinin ve kamudaki çalışma koşulları ve mesleki kariyer imkanlarının olmasından kaynaklandığını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Özel sektörün eleman bulamadığı alanların daha çok kariyer meslekler olduğunu hatırlatan Ersöz, işverenlerin iş başı eğitim ve staj imkanları sunarak gençlere destek vermesi ve gelişimlerine katkı sağlamalarının önemini vurguladı.
 
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal da kamu kurumlarının gençler için çekim merkezi haline geldiğini söyledi.
 
Farklı bilgi ve birikime, tecrübeye sahip olabilecek pek çok kişinin, üretken olmayı zorunlu kılmayan çalışma koşulları nedeniyle özel sektörde kendini yetiştirmek yerine, kamuda var olmayı tercih ettiğini dile getiren Erdal, "Bu seçimler, özel sektörün her zaman dile getirdiği kalifiye eleman sorununu da gündeme getiriyor" dedi.
 
Öte yandan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilileri de kamu kurumlarının istihdam kapasitesinin artmasının, işsizlik oranı göz önüne alındığında memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirttiler. 
 
Özel sektör işyerlerinin değişmez kavramları olan verimlilik, rekabet, kalifiye olma, liyakat gibi niteliklerin kamuda daha az aranır olduğunu kaydeden TİSK yetkilileri, "Gençlerimizin sayılan niteliklere kavuşma yerine, daha az üretken olmayı seçmesi anlamlıdır. Yeni kuşakların daha az yorucu, sosyal medyayı sürekli kullanabilecekleri ve gerektiğinde bilgiye direkt ulaşabildikleri bir ortamı tercih ettikleri görülmektedir" ifadesini kullandılar.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.