En fazla petrol Batman’da doğalgaz Tekirdağ’da çıkarılıyor

En fazla petrol Batman’da doğalgaz Tekirdağ’da çıkarılıyor

Türkiye’de sınırlı sayıda ilde petrol ve doğalgaz üretimi yapılıyor. Resmî verilere göre en fazla petrol Batman’da, doğalgaz ise Tekirdağ’da çıkarılıyor.

Ticaret ve tarihiyle öne çıkan İstanbul’da da ham petrol ve doğalgaz üretimi söz konusu. Yılın ilk 7 aylık döneminde İstanbul’da 3 bin 649 varil ham petrol ve 16,9 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı.
 
Rezerv bakımından fakir olan Türkiye’de sınırlı sayıda ilde petrol ve doğalgaz üretimi yapılıyor. Resmi verilere göre en fazla petrol üretimi Batman’da, doğalgazın ise Tekirdağ’da yapılıyor. Ticaret ve tarihiyle öne çıkan İstanbul’da da ham petrol ve doğalgaz üretimi söz konusu. Yılın ilk 7 aylık döneminde İstanbul’da 3 bin 649 varil ham petrol ve 16,9 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı. 2013’te ise İstanbul’un yıllık petrol üretimi 785 varil, gaz üretimi ise 24,9 milyon metreküp (m³) olarak gerçekleşti. Batman bu yıl (31 Temmuz itibarıyla) 4,1 milyon varil ile Türkiye’de en fazla petrol üretilen il oldu. Batman’ı Diyarbakır 3,1 milyon varil üretim ile ikinci, Adıyaman 1,8 milyon varil ile üçüncü sırada izledi. Türkiye petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini, doğalgazın ise yüzde 1’ini kendi kaynaklarından karşılayabiliyor. Öte yandan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) verilerine göre Türkiye’de karaların yüzde 20’si, denizlerin ise yüzde 1’inde petrol-doğalgaz araması yapılabilmiş.
 
Ham petrol rezerv sıralamasında da Batman, 75 milyon ton ile ilk sırada yer aldı. Batman’ı Diyarbakır ikinci ve Adıyaman üçüncü sırada izliyor. İstanbul, 39 bin ton üretilebilir rezerv ile 12’nci sırada. TBMM’de Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın ‘2011-2014 döneminde Türkiye’nin petrol rezervleri’ konulu soru önergesini cevaplayan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, son 3 yılda Türkiye’de toplam 369 petrol kuyusu açıldı. Bu kuyuların 266 adedi arama ve 103’ü tespit kuyusu. Kuyuların toplam uzunluğu ise 692 bin 637 metre. Aynı dönemde yerli-yabancı yatırımcılar petrol arama çalışmaları kapsamında toplam 3,4 milyar dolarlık yatırım yaptı.
 
Sanayi, tarihi ve turizmiyle öne çıkan İstanbul’da petrol rezervlerinin yanında doğalgaz üretimi de yapılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Enerji Bakanlığı verilerine göre 2013 yılında Türkiye’de toplam 537 milyon metreküp (m³) doğalgaz üretimi gerçekleşti. İl bazında doğalgaz üretiminde ise (2014 yılı ilk 7 aylık dönem) Tekirdağ 164 milyon metreküp ile birinci, Düzce 45,4 milyon metreküp ile ikinci ve Kırklareli 27,1 milyon metreküp ile üçüncü sırada yer aldı. İstanbul’un doğalgaz üretimi ise 16 milyon metreküp oldu.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.