En fazla palamudu Türkiye avlıyor

En fazla palamudu Türkiye avlıyor

Türkiye, Ege ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında en fazla palamut avını yapan ülke.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, AA muhabirine, yaptıkları araştırmalara göre, denizler arası göç etme özelliğine sahip olan palamut balığı avının büyük bölümünün su sıcaklığı ve besin miktarına bağlı olarak eylül-kasım aylarında Karadeniz'de yapıldığını belirtti.
 
Aydın, Karadeniz'e komşu ülkelerin palamut avcılık istatistiklerinin hemen hemen sıfıra yakın olduğunu vurgulayarak, "Ege ve Karadeniz'e kıyı ülkelere baktığımızda palamuttan en büyük payı Türkiye alıyor. Yunanistan, maksimum 3-5 bin ton palamut avcılığı yapıyor" dedi.
 
Türkiye'nin palamut av miktarının yıllara göre değişim gösterebildiğini vurgulayan Aydın, "Ülkemizin av miktarı 70 bin tona kadar çıkabiliyor. Palamudun 1928 yılından günümüze kadar yakalanma istatistiklerine bakıldığında her 7-8 senede en üst noktaya ulaştığı, sonra tekrar düşüş ve yükselme eğiliminde olduğu görülüyor" diye konuştu.
Aydın, ülke karasularından elde edilen palamudun yaklaşık yüzde 85'lik kısmının gırgır ağlarıyla, geriye kalan kısmın ise uzatma ağları ve dalyanlarla yakalandığını söyledi.
Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün 2005 yılından beri palamudun biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve avcılık çabasının ortaya koyulabilmesi için çalışmalar yaptığını belirten Aydın, bu çalışmalarda balığın büyüme özelliklerinden, avlanma yeri ve zamanından av verimine kadar birçok parametrenin toplandığını ifade etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.