En çok ziyaret edilen şehirler! İlk 10'da iki ilimiz var!

En çok ziyaret edilen şehirler! İlk 10'da iki ilimiz var!

Antalya, dünyanın en çok ziyaretçi çeken şehirleri sıralamasında Londra ve Paris'ten sonra üçüncü oldu.

AA muhabirinin Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan 2013 Turizm Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, zengin turistik değerleri ve destinasyonlarıyla Türkiye, her geçen gün dünya turizm liginde daha da yükseliyor.
Antalya, dünya tuizm devleri sıralamasında yaklaşık 12 milyon yabancı ziyaretçi sayısıyla Londra ve Paris'in ardından üçüncü sıraya yerleşti.
İstanbul da en çok ziyaretçi çeken ilk 10 şehir arasına girmeyi başardı.

Asya ülkelerinden Bangkok, Singapur ve Hong Kong ise gelen turist sayısına göre, İstanbul'dan ön sıralarda bulunuyor. İstanbul'u, uluslararası kitap fuarlarıyla da turizmin yıl boyunca canlı tutulduğu Madrid, Dubai, Frankfurt, Seul, Roma ve New York izliyor.

Dünya kentlerinin yabancı ziyaretçi sayıları ise şöyle:

Yabancı ziyaretçi
Londra 17-18 milyon
Paris 16-17 milyon
Antalya 11-12 milyon
Bangkok 11-12 milyon
Singapur 11-12 milyon
Hong Kong 11-12 milyon
İstanbul 10-11 milyon
Madrid 9-10 milyon
Dubai 8-9 milyon
Kuala Lumpur 8-9 milyon
Frankfurt 8-9 milyon
Seul 8-9 milyon
Roma 7-8 milyon
New York 7-8 milyon

Yatak kapasitesinde Türkiye Avrupa üçüncsü
Öte yandan Türkiye'nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde turizme hizmet veren tesislerin de yaklaşık 15 milyon yatak kapasitesi bulunuyor.
Yatakların ülke bazında dağılımında Türkiye, Avrupa'da İtalya ve İspanya'nın ardından 3. olurken onu Fransa ve Yunanistan takip ediyor.
Tesislerde yapılan gecelemelerin ağırlıklı olarak yabancı ziyaretçiler tarafından gerçekleştiği ülkeler arasında ise Yunanistan, Türkiye ve İspanya ilk sırada yer alıyor.
Gecelemeler incelendiğinde en fazla turist çeken ülkeler içinde bulunan Fransa, İtalya ve Almanya'da ise yabancılar tarafından yapılan gecelemelerin daha düşük oranlara sahip olduğu, gece konaklayanların çoğunluğunu o ülke vatandaşlarının oluşturduğu görülüyor.
Turist sayısı ve yatak kapasitesi açısından da bu ülkelerin çok gerisinde kalan Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs ve Malta gibi ülkelerde de toplam gecelemeler içinde yabancı gecelemelerin yüksek oluşu dikkat çekiyor.
Veriler, talebin ve tesisin kullanımının yabancı ziyaretçiye bağlı olduğu ülkelerde yatak kapasitesinin de yüksek olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda bu ülkelerin büyük bir çoğunluğu da Akdeniz çanağında bulunuyor.
Diğer taraftan pazara yeni giren ve turizm yatırımlarını arttıran bazı ülkelerde de kapasite düşük olmasına karşın iç pazarın yeterli olmaması nedeniyle dışa bağımlılık yüksek düzeyde.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.