En çok meslek hastalığı 'madencilik' sektöründe görülüyor

En çok meslek hastalığı 'madencilik' sektöründe görülüyor

Sağlık Bakanlığı'nın organize ettiği Toplum Sağlığı Merkezleri'nde (TSM) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Sunumu Modelleme (İSGHM) Çalıştayı başladı. Toplantıda, en çok meslek hastalığının madencilik sektöründe görüldüğü kaydedildi.

Mevlüt Kazan'ın Haberi:

Ankara İç Otel’de düzenlenen ve 2 gün devam edecek olan çalıştayın ilk oturumuna; Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Dr. Sedat Gülay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSGHM Yetkilendirme Daire Başkanı Furkan Yıldız, Prof. Dr. Aytül Çakmak ve davetliler katıldı.

Sedat Gülay, toplum sağlığı merkezleri hakkında açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde ortaya çıkan mevzuatla birlikte ilgili her 2 bakanlığın da gündeminde önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Gülay, "TSM’lerde bulunan personelimizin gerek insan gücü, insan kaynakları açısından, gerek fiziki şartlar açısından, gerek eğitim ve motivasyonları açısından yüksek düzeyde tutulması ve bu yerlerin desteklemesi amacıyla elde edilecek olan çıktıların bunda sonraki çalışmalar için önemli bir yol gösterici olacağına eminiz, çok güzel çalışmalar yapıldı." dedi.

Gülay, TSM’lerin gerek sözleşme imzaladıkları iş yerlerine, gerek kendi kurumlarına imkanlar ölçüsünde diğer kamu kurumlarına hizmet verme konusunda örgütlendiğini belirterek "Şuan 46 dan 56’ya uzanan bir çizgideyiz. Amacımız 80 ilin tamamında en az bir birim açabilmek ve TSM’ler bünyesinde ihtiyaç olursa da sanayileşmiş bölgelerde birden çok TSM’de hizmet vermek arzusundayız." temennisini aktardı.

 ZONGULDAK'TA SİLİKOZ VE SİLİKOTÜBERKÜLOZ DAHA FAZLA

Meslek hastanelerinin sayısının Zonguldak, Ankara ve İstanbul’da olmak üzere şuanda 3 olduğuna dikkat çeken Gülay, "Bu alanda araştırma, geliştirme, eğitim, durum tespiti iyileştirici faaliyetler gibi alanlar var. Meslek hastanelerinin yanında Üniversite hastaneleri ve araştırma, geliştirme hastaneleri meslek hastalıkları tanısı konusunda onlarda etkili durumdalar. Meslek hastalıkları konusunda önemli çalışma alanı bizi bekliyor. Türkiye’de gerek tespit aşamasında, gerek bunların iyileştirmesi açısından 50 bin ile 150 bin gibi kitleye ulaşma gibi yükümlülüğümüzün ortaya çıkacağını hep birlikte öngörebiliriz. Meslek hastalıların belli başlı sektöre dağılımına baktığımız zaman en çok maden sektöründe meslek hastalığı ortaya çıkıyor. Zonguldak, genele baktığımızda silikoz ve silikotüberküloz ağırlık oluşturduğunu gösteriyor. Bu alanda bir çok çalışma yapılması gerekiyor." diye konuştu.

SURİYELİ İŞÇİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMEZSE KAYITLARA GİRİLMİYOR

İSGHM Yetkilendirme Daire Başkanı Furkan Yıldız ise "Suriyeli mülteciler genelde iş yerlerinde alt taşeron yerlerde Suriyeli çalışanlara rastlıyoruz. Bakanlık bunu çözüme kavuşturacak mı? sorusuna "Yabancı mültecilerle ilgili çalışma izninin bulunması gerekiyor. Çalışma izni verilmediği takdirde kayıtlara giremiyoruz. Kayıt dışı çalışma oluyor. Fakat bu kısa zamanda çözüme kavuşacaktır. Çünkü mülteci sayısı ciddi manada arttı." karşılığını verdi.

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.