En çok korunan şehir Safranbolu

En çok korunan şehir Safranbolu

Türkiye'de bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının bin 400'ünü içinde barındıran ve bu zenginlikle "Müze Kent" haline dönüşen Karabük'ün Safranbolu ilçesi, "Korumanın Başkenti" ünvanı ile anılıyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ilçede, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başında yapılmış genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konaklar başta olmak üzere korumaya yönelik restorasyon çalışmalarına ara verilmeden 35 yıldır devam ediliyor.

UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterilen ve 1979 yılında Kaymakamlarevi'nin onarımı ile başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında han, hamam, cami, Çeşme, Konak, su kemeri ve köprü gibi tarihi eserden 300 kadarı devlet-vatandaş iş birliği ile restore edildi.

Çok büyük ödeneklerle gerçekleştirilen restorasyonların çoğunluğunu geleneksel Türk evleri oluşturuyor. İlçede bulunan 865 evin yaklaşık yüzde 60'ının restorasyonu tamamlandı.

Restore edilerek geleneksel butik otel haline dönüştürülen 95 konak ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.