En büyük peribacasına' ziyaretçi akını

En büyük peribacasına' ziyaretçi akını

Kaya düşme tehlikesi nedeniyle 9 yıl ziyarete kapatılan ve restorasyonun ardından ziyarete açılan, Kapadokya'nın "en büyük peribacası" olarak bilinen Ortahisar Kalesi'ni 8 ayda 15 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti

  
Yüksekliği 110 metre olan kalede düşme riski olan kayalar, tıraşlama yöntemiyle kesildi. Ziyaretçiler, konum itibariyle bölgeye hakim noktadaki kaleden tüm Kapadokya'yı görebiliyor.
Ortahisar Beldesi Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, yaptığı açıklamada, 9 yıl ziyarete kapalı kalan Ortahisar Kalesi'ni, restorasyon çalışmalarının ardından geçen yıl mayısta ziyarete açtıklarını, o günden beri kaleyi 15 bin turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren kaleyi ziyarete açmak için çalıştıklarını ve verdikleri emeğin karşılığı aldıklarını belirten Özendi, 2 yıl süren çalışma kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden uzmanların kalede 6 ay sismik ölçüm yaptığını, tehlike oluşturan kaya parçalarına tıraşlama işlemi uygulanarak çatlakların özel malzemeyle doldurulduğunu, kalede kaya düşmesi tehlikesi kalmadığını kaydetti.

Ortahisar Kalesi'nin tarihte çeşitli medeniyetler tarafından sığınma ve barınma amaçlı kullandığını ifade eden Özendi, "Kapadokya'ya özgü yeryüzü oluşumlarının tipik örneği olan Ortahisar Kalesi, 110 metre yüksekliğiyle Kapadokya'nın en yüksek peribacasıdır. Kale, konumu itibariyle Kapadokya'ya hakim noktada olduğu için ziyaretçiler, buradan tüm Kapadokya'yı görebiliyor. Buradan Uçhisar Kalesi, vadiler, peribacaları ve Erciyes Dağı fotoğraflanabiliyor. Kısa sürede önemli ziyaretçi sayısına ulaştık. Bunun zamanla daha da artacağını düşünüyoruz" dedi.

Kalenin 8 ay önce ziyarete açıldığını ve Ortahisar'ın turizmden aldığı payın artmaya başladığını vurgulayan Özendi, beldelerinde ayrıca Kapadokya'da güneşin batışının en iyi izlendiği Kızıl Vadi ile kaya kiliseler bulunduğunu belirterek, kalenin turizme açılmasıyla hem Ortahisar'ın hem de Kapadokya'nın alternatif gezi noktası kazandığını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.