En büyük isteğim Ayasofya'nın tamamen cami olması

En büyük isteğim Ayasofya'nın tamamen cami olması

Ayasofya'ya yeni atanan imam Önder Soy

Ayasofya'nın ibadete açık olan bölümü Hünkar Kasrı’na imam olarak atanan Önder Soy, "En büyük isteğim Ayasofya'nın tamamen cami olması" dedi.

Önder Soy'un Yeni Şafak'ta yer alan röportajının ilgili bölümü şöyle:

Ayasofya'da görev almak sizin için ne ifade ediyor?

Bu güzel mabede hizmet etmeyi Rabbim bana nasip ettiği için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ayasofya Cami, benim hayallerimin çok ötesindeydi. Buraya daha iyi hizmet edebilmek için kendimi sürekli yeniliyorum. Ayağım sakat olmasına rağmen bir gün olsun buraya gelmemezlik etmiyorum. Burayı evim gibi benimsedim. En büyük isteğim buranın tamamen cami olması.

Yaklaşık üç aydır burada imam olarak görev yapıyorsunuz. Sizinle birlikte insanlar buradan yeteri kadar haberdar oldu mu? Bu süreçte neler yaptınız?

Tabi çıkan haberlerle buraya olan ilgi de arttı. Fakat bu haberlerin bir kısmında “Ayasofya'da ilk ezan okunuyor” gibi başlıklar atıldı. Oysa ki Ayasofya'da ezan ilk defa okunmadı. Merhum Özal döneminde burada ezanlar, salalar okunmuş. Ben de Kurban Bayramı'ndan önce göreve başlayınca burada bayram namazı kılalım istedim. Facebook'ta Ayasofya sayfası açarak bunun duyurusunu yaptım ve namazımızı kıldık. Cemaatimiz yaklaşık 100 kişi oldu. Arkadaşlarımız da burada fotoğraf çekmiş ve bunlar da yayılarak basının dikkatini çekmiş. Bayramdan sonra Muharrem ayı geldi. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında selatin camilerde Muharrem'in birinci gününden onuncu gününe kadar ezanlar Hüseyni yani ağıt makamında icra edilirmiş. Biz de bu geleneği devam ettirdik. Muharremin 8. günü de bir saray aşuresi yaptık. Adını da birlik beraberlik aşuresi koyduk. Katılım oldukça yoğun oldu. Yabancı turistlerin ilgisi de büyük oldu.

Beş vakit namazlara sürekli katılan bir cemaat oluştu mu burada? Başka neler yapmak istiyorsunuz?

Biz başladığımızda burada cemaat yoktu. Ama şu an bir cemaatimiz var. Kısmen de olsa cami hüviyetine kavuştu diyebiliriz. Tüm vakitlerde camimiz doluyor elhamdülillah. Önümüzdeki yaz burada Kur'an'ı Kerim Arapça, hat, Osmanlıca ve Farsça dersleri vermeyi düşünüyorum. Geçmişte spor salonumda gençlerle ve özellikle de sokak çocuklarıyla yakından ilgilenirdim. Bu şekilde pek çok arkadaşımızın topluma kazandırılmasına vesile olmuştum. Bu faaliyetlerime yine devam etmek istiyorum.

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum