En az zammı asgari ücretli aldı

En az zammı asgari ücretli aldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçim koşullarını hesaplaması için Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) görev vermişti. Devletin resmî kurumu, tek işçi için geçim ücreti olarak 1.205 lira belirledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2014’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda önceki gün beşinci kez toplandı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklama ile asgari ücret miktarı açıklandı. Buna göre asgari ücret 2014’ün ilk 6 ayında yüzde 5’lik artışla net 846 (brüt 1.071) lira, ikinci 6 ayda da yüzde 6 artışla net 891 (brüt 1.134) lira oldu.  Ancak yapılan son zamlara rağmen  asgari ücret zammı, memur ve kamuda çalışan işçilerle kıyaslandığında son derece düşük kaldı. Son yapılan toplu sözleşmede memura net 125 TL zam verildi. Ayrıca düşük maaşlı grupta yer alan öğretmenlere, ilave 150 TL zam yapıldı. İşçi maaşlarında ise 1.850 TL’nin altında olanlar için seyyanen 200 TL artış yapıldı. Ayrıca 4+4 zam verildi. Bu tablo, asgari ücretli için de yüksek bir zam beklentisi oluşturdu. Ancak hükümetin önceki gün açıkladığı zam oranı, büyük hayal kırıklığına neden oldu. Asgari ücretliye yapılan 42 TL’lik artış, maaşı düşük olan bu kesim ile diğer ücretliler arasındaki makasın açılmasına yol açtı. Memurları temsil eden sendikalarla hükümet, ağustos ayında masaya oturarak kamu çalışanlarının alacağı zammı belirledi. Bu durum, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi için de büyük bir umut oldu. Memur ve emekliye verilen zamlar, asgari ücretlilerde de beklentiye yol açtı. Ancak hükümet, asgari ücretliye, beklentilerin altında zam yaptı. Asgari ücretli, 2014’te ilk altı ay 42 TL zam aldı. İkinci altı ayda ise 45 lira zamlanacak. Böylece asgari ücretlinin aldığı zam, diğer ücretli kesimlere göre düşük kaldı. Bu durum çalışanlar arasındaki uçurumun giderek artmasına yol açıyor.

    Öte yandan pazarlık sürecinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçim koşullarını hesaplaması için Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) görev vermişti. Devletin resmî kurumu, tek işçi için geçim ücreti olarak 1.205 lira belirledi. Hükümet ise 846 TL verdi. Türk-İş, asgari ücret belirlenirken öncelikle TÜİK tarafından belirlenen net tutarın temel alınmasını istedi. Ancak hükümet, devletin resmî kurumu TÜİK tarafından belirlenen tutarı dikkate almadı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.