Emzirmek kanser riskini azaltıyor

Emzirmek kanser riskini azaltıyor

Emzirmenin ve ideal kilonun meme kanseri riskini azalttığı bildirildi.

Meme kanseri, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser tür. Her sekiz kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanma riskinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, en iyi koruyucu yöntemin ise erken teşhis olduğunu söyledi. 

Sağlıklı beslenmeden spora, çocuk sahibi olmaktan emzirmeye, sigara kullanımından alkol tüketimine kadar birçok hususun kanserde etkili olduğunu belirten Bursa Özel Hayat Hastanesi Meme Cerrahi Kliniği Direktörü Op. Dr. Adil Aydemir, gelişen tetkik ve tedavi yöntemleriyle kanser tedavisinde başarının arttığını ifade etti. Aydemir, “Tedavi sırasındaki beslenmenin aslında sağlıklı beslenmeden bir farkı yoktur.
Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli ve tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmakta kanser riskinde çok önemli bir faktördür. Haftada 3 gün 45 dakikalık yürüyüş bile düzenli hareket sayılabilir. Bu da meme kanseri riskinden korunmada yüzde 10 oranında etkilidir. İdeal kiloda kalmak kanser riskini yüzde 30 azaltabilir. Kilo alındıysa bile alınanın yüzde 10’nu vermek kanser riskini düşürmektedir” dedi.
Adet yaşı başladıktan sonra ilk doğuma kadar geçen zaman zarfında alkol tüketiminin ortadan kaldırılmasının tek başına kanser riskini yüzde 3 azalttığını belirten Aydemir, “Genç kızların erken dönemde kadınlık hormonlarına maruz kalması meme kanserinde büyük bir etkendir. Gençlerin erken yaşta kadınlık hormonlarına maruz kalması ise dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra çocuk sahibi olmak ve emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor. Meme kanserlerine yakalanan kişilerin 4’te 1’i ise menopoz öncesi kadınlarda oluyor. Bu sebeple meme kanserinde korunmanın yaşı çok daha küçük yaşlara çekildi” dedi. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.