Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir merak konusu. Birçok vatandaş bu konu ile ilgili ayrıntıları öğrenmek istiyor. 2016 EYT yasası çıktı mı? İşte emeklilikte yaşa takılanlar hakkında detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum gelişmeleri hakkında henüz yeni bir durum olmasa da Meclis'te tekrar gündeme geldi. 1999 yılında oluşturulan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseldiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili hükmü iptal etmesinden sonra 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiği belirtildi

Erken emeklilik şartları 2016 yılında değiştirildi. Yeni düzenleme ile birlikte iyi bir araştırma ile çalışanlara çeşitli olanaklar ortaya çıkmaktadır. Emeklilik için 3,5 yıl boyunca hangi kurumdan sigorta ödemesi yapıldıysa süre de buna göre hesaplanmamaktadır. Ülkemizde sigortalı olarak çalışan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu‘ na belirli miktarlarda prim ödeyerek emekli olmaya hak kazanmaktadırlar. SGK Sigorta Pirimi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, erken emeklilik tartışmalarına açıklık getirdi. Son günlerde basında yer alan erken emeklilik tartışmalarına da açıklık getiren ve kurum içerisinde bu yönde bir çalışmaları olmadığına vurgu yaptı. 

Erken emeklilik geliyor mu Genel Müdür açıkladı

SGK Sigorta Pirimi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, erken emeklilik tartışmalarına açıklık getirdi. Son günlerde basında yer alan erken emeklilik tartışmalarına da açıklık getiren ve kurum içerisinde bu yönde bir çalışmaları olmadığına vurgu yapan Açıkgöz şöyle konuştu:

HER 2 ÇALIŞANA KARŞI BİR EMEKLİ VAR

"Kayıt dışı oranlarımız azaldıkça sigortalı sayımızda artıyor. Çalışan aktif-pasif oranlarımız iyileşme sürecinde. Daha iyi olacağını ifade etmek istiyoruz. Şu anda yaklaşık her iki çalışana karşı bir emeklimiz var. Bu oran uygun değil. 3-4 çalışana bir emekli seviyelerine gelmesi gerekir."

BÖYLE BİR ÇALIŞMAMIZ YOK

"Çalışanlarımız 'günümü doldurdum yaşımı bekliyorum ne yapabilirim' diyor. Emeklilik tanımı eşittir yaştır. Avrupa'da da böyledir. Avrupa ülkelerinde gün tanımlaması yoktur. Belli yaşa gelenler emekliye ayrılabilir. Çalışamayacak yaşa gelen insana emekli denir. Emeklilik yaşlılık aylığıdır. 'Ben 10 bin günü tamamladım ama 45 yaşındayım, bana maaş verin' denilemez çünkü bu sisteme aykırıdır. Bunun aksi sistemin dengelerini bozar. Bu konuda bir çalışma yok." 


"SGK İFLAS ETMEZ"

Açıkgöz, SGK'da açık olmasına rağmen devlet güvencesinde olduğu için iflasın söz konusu olmayacağını ifade ederek, "Sosyal Güvenlik Kurumu'na devlet katkısı vardır. Devlet katkısı olmayan bir sosyal güvenlik sistemi yoktur. Anayasada da bu güvence altındadır. Dolayısıyla devletin garantisi altındadır. Bu anlamda sosyal güvenlik sisteminin iflasa sürüklenmesi söz konusu değildir. Ama elbette gelirine göre giderini ayarlamak zorundadır. Bizde de bir açık vardır. Ancak bunun sürdürülebilir olması önemlidir. Bizim bu açığı sıfırlama gibi bir niyet ve gayretimiz yoktur. Açığı sıfırlayacağız diye vatandaşımızın sağlık hizmetlerini kısıtlayamayız. Emekli aylıklarını düşüremeyiz. Eğer açığı kapatmak istesek emekli maaşlarına zam yapmayız, sağlık giderlerinin bir kısmını karşılamayız ve açığı kapatırız. Ama amacımız bu değil. Sağlık hizmetlerini kısıtlamadan, aylıkları kısıtlamadan sürdürülebilir bir hizmet sağlamak için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

EYT son dakika haberleri emeklilikte yaşa takılanlar son durum

Güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Emeklilik sorgulama işlemleri için ise yine e-devlet resmi sayfası olan türkiye.gov.tr'ye girilmesi gerekiyor. Sayfaya girdikten sonra bilgilere kolayca ulaşmak mümkün. E-devlet web sayfası üzerinden güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklilik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Erken emeklilik son dakika haberleri arasında maaş farlılıklarına dikkat çekiliyor. Tarım Bağkur primlerinde son yedi yıla dikkat edilmesi gerekiyor, çünkü son yedi yıl primin fazlası normal Bağ-Kur veya isteğe bağlı Bağ-Kur olarak değil de Tarım Bağ-Kur primi ise maaş düşük oluyor. Bu sebebi ise Bağkur maaşlarında 2000 yılından öncesinde maaş hesaplaması bulunmuyor ve düşük basamak değeri olduğu için buradaki göstergeler dikkate alınıyor. Kamu da erken emeklilik için görüşmeler önümüzdeki hafta devam edecek, yapılacak görüşmelerden sonra postacılara, sağlık görevlilerine, öğretmenler için emeklilik gelişmeleri yaşanabilir. 

Habervaktim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.